Ξεκινάει η “παρέλαση” μαρτύρων στη Βουλή για την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στη “σκευωρία” Novartis

Τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημ. Παπαγγελόπουλου στη υπόθεση Novartis θα αποφασίσει σήμερα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, προσανατολίζεται σε πρώτη φάση σε ένα μικρό κατάλογο μαρτύρων  καθώς πολλοί γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι στην πορεία εξέλιξης των καταθέσεων των μαρτύρων πιθανόν να προκύψουν κι άλλα θέματα που απαιτούν την κλήτευση νέων μαρτύρων. Κατά τις ίδιες πηγές, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα προτείνουν την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων καθώς και των εισαγγελέων που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση όπως οι κυρίες Ράικου,Τουλουπακη και Τσατάνη , ο εισαγγελέας Αγγελής και οι νυν εισαγγελείς διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας. Επίσης, θα προτείνει την κατάθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή,  του τέως προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη καθώς και του Νίκου Μανία ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την τιμολόγηση των φαρμάκων την επίμαχη περίοδο, αλλά και  τα 10 πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΔ που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι resort Γιώργος Τερζάκης.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης οι βουλευτές της ΝΔ θα αναπτύξουν τις θέσεις αυτές επί της δικογραφίας, που αριθμεί περί τις 3.500 σελίδες, και θα επισημάνουν ότι ο εισαγγελέας την έχει αποστείλει με το άρθρο 86 του Συντάγματος, και συνεπώς από τη Δικαιοσύνη εκτιμήθηκε ότι τα αδικήματα που ερευνώνται, άπτονται των καθηκόντων του υπουργού. Επίσης θα επαναλάβουν ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς, και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, από την πλευρά τους αναμένεται  να υπογραμμίσουν ότι ο φάκελος Novartis καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ για «σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και γι΄αυτό θα ζητήσουν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλες οι σχετικές με τη Novartis δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με το Φάρμακο, ακόμη και όλες οι υποθέσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο και όλα τα συναφή πορίσματα. Για την ύπαρξη του σκανδάλου θα επικαλεστούν και τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, με κορυφαίο το επίμαχο έγγραφο του FBI, για πρακτικές και μυστικά προγράμματα της Novartis στην Ελλάδα, με τη συνδρομή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αναφορικά με τα προς διερεύνηση αδικήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνουν ότι δεν νοείται ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε παράβαση καθήκοντος και σε ψευδή κατάθεση, γιατί δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτουργούς της «σκευωρίας» και δεν κατονομάζονται οι ενδεχόμενοι φυσικοί αυτουργοί.

Θα υπογραμμίσουν επίσης ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε έγγραφο του FBI, τρεις μάρτυρες στην Αμερική, τρεις μάρτυρες στην Ελλάδα, έγγραφα και πορίσματα υγειονομικών και άλλων επιτροπών και ως εκ τούτου, όφειλε  να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, δεν έχει τελέσει την αξιόποινη πράξη της κατάχρησης εξουσίας και, ούτως εχόντων, δεν εδράζεται πουθενά η κατηγορία για ηθική αυτουργία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κατάχρηση εξουσίας.

Καθώς η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση, που αποδίδεται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έχει την έννοια ότι δόθηκαν ψευδείς καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το σκεπτικό με το οποίο είχε τεθεί στο αρχείο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πρόταση με την οποία μεταξύ άλλων ζητεί να καταθέσουν ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Ζητά επίσης να καταθέσουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στην υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Στουρνάρας, Ευ. Βενιζέλος, Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δημ. Αβραμόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης. Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Ανδρ. Λικουρέντζος. Μάριος Σαλμάς).

Το ΚΙΝΑΛ καλεί επίσης να καταθέσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη, Ευγενία Κυβέλου και Ισίδωρος Ντογιάκος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Γιάννης Φιλιππάκης, ο επιχειρηματίας Σαμπί Μυωνής, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΔ που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι resort Γιώργος Τερζάκης και οι κ.κ. Κώστας Ράνος και Νίκος Μανίας που αναφέρονται στην δικογραφία.

Στη συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την λίστα με τα πρόσωπα που προτείνει ως μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis.

Ανάμεσα τους βρίσκονται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, στελέχη της εταιρίας, όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο πρόεδρος στην Ελλάδα, την περίοδο 2011-2012 Arnout Ploos Van Amstel και δημοσιογράφοι. Στον κατάλογο των μαρτύρων που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή είναι οι δημοσιογράφοι της ελβετικής τηλεόρασης Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε που εργάστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο στην προετοιμασία του ντοκιμαντέρ που προέβαλε η ελβετική τηλεόραση καθώς και η Γιάννα Παπαδάκου, την οποία ενέπλεξε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου.

Ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος πλέον είναι κατηγορούμενος και τον Νίκο Μανία που φέρεται να είχε ανάμειξη στην τιμολόγηση των φαρμάκων.