Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί – Πάνω από 6 χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο σφυρί μέχρι το τέλος του έτους

Σήμερα Τετάρτη 04/09, θα χτυπήσει και πάλι το ηλεκτρονικό σφυρί για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, που είχαν παγώσει για τέσσερις μήνες, λόγω των εκλογών και τη διακοπή του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 505 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 471 αφορούν ακίνητα. Οι κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί ανέρχονται σε 140 ενώ μέχρι το τέλους του έτους έχουν δρομολογηθεί 6.638 πλειστηριασμοί με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς.

Συνολικά από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί, από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Με τη λήξη του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 31 Δεκεμβρίου 2019 όσοι έχουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο δεν θα έχουν κανενός είδους προστασία. Οι τράπεζες μέχρι τώρα αξιολόγησαν και διαχειρίστηκαν τις περιπτώσεις των κόκκινων δανειοληπτών με κάποια κοινωνικά κριτήρια. Προτίμησαν να προωθήσουν τις διαδικασίες για κατοικίες ειδικών χαρακτηριστικών που ξέφευγαν από τον μέσο όρο, για εμπορικά ακίνητα κλπ Το απόθεμα όμως των ακινήτων που δεν εντάσσονται στη λεγόμενη λαϊκή κατοικία σχεδόν εξαντλήθηκε.

Επιπλέον οι τράπεζες μέχρι τώρα δεν πούλησαν σε funds προβληματικά στεγαστικά δάνεια. Τα περιθώρια όμως εξαντλήθηκαν, καθώς οι πιέσεις από ΕΚΤ/SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι ανυπόφορες. Ήδη τρέχουν διαδικασίες για να πουληθούν κόκκινα στεγαστικά ύψους 3,8 δις. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις τράπεζες, σύντομα στις ρευστοποιήσεις των συγκεκριμένων δανείων θα εμπλακούν και τρίτες εταιρίες με εξειδίκευση στο ζήτημα. Σημαίνει επίσης ότι σύντομα θα εμφανιστεί και δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού το κάθε fund θα εισπράττει ότι μπορεί και με τη σειρά του θα πουλάει τα υπόλοιπα-ανείσπρακτα δάνεια σε κάποια άλλη εταιρία ή fund που είναι εξοικειωμένο με πιο επιθετικές πρακτικές για να βγεί από τη μύγα ξύγκι.

Στους δύο καλοκαιρινούς μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δέχεται αιτήσεις δανειοληπτών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια βάσει του νέου Νόμου, εμφανίστηκαν περισσότεροι από 76.000 χρήστες και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής αίτησης 16.200 δανειολήπτες. Τι θα συμβεί μετά τις 31/12/2019 που παύει η ισχύς του νόμου είναι άγνωστο. Στις τράπεζες πάντως υπολογίζουν πως με τον ρυθμό που τρέχουν πλέον οι πλειστηριασμοί, στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπίτια αξίας 40.000 και 50.000 ευρώ.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή