Ξεπερνά τον σκόπελο της πρωτοφανούς πτώσης των iPhone η Apple

Τα iPhone της Apple λειτουργούσαν για χρόνια ως η κύρια πηγή εσόδων για τον τεχνολογικό κολοσσό που όμως το τελευταίο εξάμηνο πούλησε συσκευές αξίας 31 δισ. δολαρίων, σημειώντας πτώση 17%.

Με την πάροδο όμως του χρόνου, τα iPhone γίνονται λιγότερο σημαντικά για τις συνολικές πωλήσεις της Apple καθώς, γενικά, η αγορά των smartphone γνωρίζει μια επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα έσοδα από τα iPhone αντιστοιχούν στο 53,5% των συνολικών εσόδων της Apple για το β’ τρίμηνο. Πέρυσι, κατά το ίδιο τρίμηνο, οι πωλήσεις iPhone αντιστοιχούσαν στο 61,4% των συνολικών πωλήσεων και το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν στο 61,7%.

Πάντως, αν και για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια η Apple είδε έσοδα και κέρδη να υποχωρούν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν. Αντιθέτως επικροτούν την δυναμική της εταιρείας σε άλλες υπηρεσίες και προϊόντα πέραν των έξυπνων κινητών.
Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα περιορίστηκαν στα 58 δισ. δολάρια από 61,1 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη σημείωσαν πτώση 16% στα 11,56 δισ. δολάρια.

Στην τεράστια αγορά της Κίνας η πτώση των εσόδων επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά ήταν και πάλι της τάξης του 20%. Η εταιρεία ελπίζει πάντως ότι θα αντέξει στον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να ενισχυθεί 5% στις μεταμεσονύχτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά το κλείσιμο της επίσημης αγοράς. Στήριγμα στη μετοχή έδωσε και η απόφαση να διαθέσει επιπλέον 75 δισ. δολάρια για επαναγορά ιδίων μετοχών.

Για το τρέχον τρίμηνο η Apple βλέπει έσοδα 52,5 έως 54,5 δισ. δολαρίων, τα οποία είναι επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων των ειδικών.

Ο CEO, Tim Cook, υπογράμμισε το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ραγδαία αναπτυσσόμενες δραστηριότητες: οι υπηρεσίες της Apple, όπως το Apple Music και το iCloud, καθώς και το κομμάτι των φορητών συσκευών με προϊόντα hardware , όπως τα AirPods και το Apple Watch.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ