Υδρογονάνθρακες:Ενδείξεις για κοιτάσματα ικανά να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης δείχνουν τα πρώτα ευρήματα των σεισμικών ερευνών της Κρήτης

Υδρογονάνθρακες:Ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην Κρήτη

 

«Οι γεωλογικές δομές του υπεδάφους των παραχωρήσεων στα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» δημιουργούν ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ικανών να καλύψουν ακόμη και ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης». Αυτό εκτιμούν παράγοντες της κοινοπραξίας ExxonMobil – HelleniqEnergy.

Για «υψηλές προσδοκίες» από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης έκανε λόγο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι αν πράγματι εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από τις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται, θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) , οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της ExxonMobil και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, θα υπάρξει ερευνητική γεώτρηση το 2025. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πιθανή είσοδο νέων επενδυτών στα σχήματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πριν το τέλος του 2024 η πρώτη γεώτρηση

Η κυβέρνηση θεωρεί πως η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη θα γίνει πριν το τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025 «εφόσον τα σεισμικά δεδομένα επιβεβαιώσουν το βαθμό εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), ο πρόεδρος Ρίκαρντ Σκούφιας επισήμανε στην ομιλία του πως η Ελλάδα πέτυχε μία μοναδική επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο: «Σε οκτώ μήνες διενεργήθηκαν επτά σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες παραχωρήσεις, όταν τα προηγούμενα 10 χρόνια είχαν γίνει μόλις δύο».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Στεφάτος περιέγραψε το όραμα της ΕΔΕΥΕΠ που είναι «να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη αλλά και στην ασφαλή μετάβαση της χώρας και της Ευρώπης στην κλιματικά ουδέτερη της εποχής». Αναφέρθηκε δε και στις νέες αρμοδιότητες της ΕΔΕΥΕΠ εκτός της έρευνας των υδρογονανθράκων. Αυτές είναι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η υπόγεια αποθήκευση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου.

  •  Εξελίξεις καταγράφονται και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου τις έρευνες διεξάγει η Energean. Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» στο Δήμο Λίτσας της Δ.Ε. Μολοσσών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή