Υπάρχει εξήγηση στο γιατί μένουμε σε σχέσεις που δεν περνάμε καλά

    Κάποιες φορές δεν διαλύουμε τη σχέση μας, παρόλο που από καιρό έχουμε πάψει να είμαστε ευτυχείς μέσα σε αυτή. Η επιστήμη αποκαλύπτει τον λόγο.

    Όταν μια ερωτική σχέση αρχίζει να φθίνει, ο χωρισμός δεν είναι πάντα εύκολος κι ας είναι σχεδόν πάντα αυτονόητος. Μπορεί η παραμονή σε μια δυστυχισμένη σχέση να ακούγεται μάταιη, ανόητη ή και αξιολύπητη, αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και τώρα υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για αυτό.

    Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι επιμένουν να διατηρούν “απογυμνωμένες” ρομαντικές σχέσεις, επειδή αισθάνονται ότι το άλλο πρόσωπο εξαρτάται πολύ από εκείνους, κάτι που τους καθιστά αδύναμους να απομακρυνθούν από το άλλοτε αντικείμενο του πόθου τους, από αλτρουισμό.

    Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν, λοιπόν, ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι όσο αδιάφοροι θέλουν να παραστήσουν προς τα έξω ότι είναι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μεγάλη ενσυναίσθηση, όταν πρόκειται να σκεφτούν τον χωρισμό…

    “Θέλω να χωρίσω, αλλά, αν τον αφήσω, θα διαλυθεί”, “δεν την θέλω πια, αλλά είναι καταπληκτικός άνθρωπος και θα καταρρεύσει αν χωρίσουμε”, μοιάζουν να σκέπτονται, όχι με μια αίσθηση υπεράνω, αλλά από ειλικρινές ενδιαφέρον για τα αισθήματα της άλλης πλευράς.

    Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, όσο πιο εξαρτημένος πιστεύει κάποιος ότι είναι ο σύντροφός του, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να κινήσει τη διαδικασία του χωρισμού, υποδηλώνοντας, τελικά, ότι οι άνθρωποι παραμένουν σε σχέσεις που δεν τους καλύπτουν, για χάρη των αναγκών των συντρόφων τους περισσότερο παρά των δικών τους.

    Η έρευνα διεξήχθη σε δύο ξεχωριστές μελέτες: Η πρώτη παρακολούθησε 1.348 άτομα, που είχαν ερωτικές σχέσεις, για μια περίοδο 10 εβδομάδων και η δεύτερη εξέτασε για δύο μήνες 500 συμμετέχοντες, οι οποίοι σχεδίαζαν να χωρίσουν.

    Η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα Samantha Joel, είπε σχετικά: “Όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν ότι ο σύντροφός τους είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στη σχέση, ήταν λιγότερο πιθανό να διακόψουν.

    Αυτό ισχύει ακόμη και για τους ανθρώπους, που δεν ήταν πραγματικά δεσμευμένοι στη σχέση τους ή που ήταν δυσαρεστημένοι με τη σχέση τους. Γενικά δεν θέλουμε να βλάψουμε τους συντρόφους μας, μας νοιάζουν οι ανάγκες τους, αυτά που θέλουν”.

    Πηγή: healthmag.gr

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή