Υπάρχουν χώρες όπου η απόδραση των κρατουμένων θεωρείται νόμιμο δικαίωμά τους…

Υπάρχουν χώρες του κόσμου στις οποίες η επιθυμία των κρατουμένων να δραπετεύσουν από τη φυλακή θεωρείται χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και δικαίωμα.

Μάλιστα, δεν αναγνωρίζεται μόνο από τους ανθρώπους, αλλά επίσημα και από τον νόμο, αν και πρακτικά ακόμα και εάν κάποιος δραπετεύσει είναι δύσκολο να παραμείνει ατιμώρητος.

Στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Μεξικό, η επιθυμία για απόδραση και η πάλη για την ελευθερία θεωρούνται χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και δικαίωμα.

Χαρακτηριστικά μετά από απόπειρα απόδρασης που επιχείρησε ένας διαρρήκτης του Μεξικό το 2002, ο οποίος γνώριζε τον νόμο περί νόμιμης διαφυγής, ο τοπικός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξήγησε ότι «το άτομο που προσπαθεί να δραπετεύσει, επιδιώκει την ελευθερία και αυτό είναι βαθιά σεβαστό από τον νόμο».

Το παράλογο του πράγματος έχει και συνέχεια. Ενώ λοιπόν, οι δράστες δεν θα τιμωρούνται για την ίδια την απόδραση τους από τις φυλακές, θα κατηγορούνται για κάθε παραβίαση άλλων νομοθεσιών που διαπράττουν καθ ‘οδόν προς την ελευθερία… Αυτό  μπορεί να αυξηθεί το χρόνο φυλάκισης του εξαιτίας των “περιφερειακών αδικημάτων” που έχει διαπράξει κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαφυγής.

Το 1971 όμως ο Αμερικανός επιχειρηματίας Joel Kaplan κατάφερε να ξεφύγει με επιτυχία από τη φυλακή του Μεξικού μαζί με έναν συγκρατούμενο του με ελικόπτερο.

Τώρα θα μας πείτε σιγά το πράγμα αυτό έχει συμβεί και στις ελληνικές φυλακές χωρίς να υπάρχει νόμος που να αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στους κρατούμενους στη χώρα μας.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ