Υπερδιπλάσια τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Υγεία το πρώτο εξάμηνο

Οι οφειλές προς την υγείας οδήγησαν σε αύξηση του δημόσιους χρέους προς τους προμηθευτές του

ληξιπρόθεσμα χρέη υγεία πρώτο εξάμηνο

Αυξημένα κατά 518 εκατ. ευρώ εμφανίστηκαν τον Ιούνιο τα ληξιπρόθεσμα χρεή του Ελληνικού Δημοσίου προς προμηθευτές και δικαιούχους, με το 81% αυτών να αφορά στον τομέα της Υγείας. Εκτιμάται ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊου στον πλανήτη και το κλείσιμο της Ελληνικής Κοινωνίας για δυο και πλέον μήνες επηρέασε και τη διαδικασία εξόφλησης χρεών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν το τέλος Ιουνίου ελαφρά σε σχέση με το τέλος του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 194 εκατ. ευρώ  από 185. Την ίδια στιγμή όμως τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 344 εκατ. ευρώ στα 756 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 518  εκατ. ευρώ όπως αναφέρθηκε ενώ στον κλάδο της υγείας όπως φαίνεται από τα χρέη ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 421 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι η αύξηση αποδίδεται στα χρέη προς τους προμηθευτές στο συγκεκριμένο τομέα και δη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Δείτε επίσης: Πότε πτωχεύουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με το νέο νόμο – Η παύση πληρωμών. Η δεύτερη ευκαιρία. Τα στοιχεία της αίτησης

Η αύξηση των χρεών τον Ιούνιο, μπορεί να εμπεριέχει και το άλλοθι για την ανάγκη της συνδρομής των προμηθευτών υγείας στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγο κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή λόγο της κρισιμότητας πάροχοι υγείας και φαρμακευτικές δεν φαίνεται να εγείρουν αξιώσεις και δεν αναμένεται να το κάνουν.

Μια ακόμη παράμετρος που δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει είναι και η αύξηση των δαπανών του ΕΣΥ σε φάρμακα, ιατροτεχνολογικό υλικό και υπηρεσίες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2019, οι συνολικές αγορές υλικών και υπηρεσιών από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ξεπέρασαν τα επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ το 2019 , ποσό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τις δαπάνες των προηγούμενων ετών. Από το συνολικό αυτό ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά 12,8% σε σχέση με το 2018, το 71% αφορά σε αγορές για υλικά και υπηρεσίες, δηλαδή ιδιώτες προμηθευτές.

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή