Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Μέι, βροχή οι παραιτήσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο

Παραιτήθηκε σήμερα ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την παραίτησή της ανακοίνωσε και η υπουργός Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι, ενώ ακολούθησε και εκείνη της υφυπουργού Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση (14/11/) του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όλα όσα έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο στις 14/11

Έπειτα από συνεδρίαση περίπου πέντε ωρών, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε τελικά τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Κάναμε μία μακρά, λεπτομερή και παθιασμένη συζήτηση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε σύντομη δήλωση στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά της, για να πείσει το κοινοβούλιο, κάτι που αναγνώρισε και η ίδια. «Ξέρω ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Δεν είναι μία απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι το προσχέδιο ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Μας ξαναδίνει τον έλεγχο για τα χρήματα, τους νόμους και τα σύνορά μας, σταματά την ελεύθερη μετακίνηση, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια», τόνισε.

“Απέναντί της” 11 από τους 29 υπουργούς

Σύμφωνα με τον Guardian, 11 από τους 29 υπουργούς της τάχθηκαν κατά του προσχεδίου συμφωνίας, με την Εστερ ΜακΒέι ανάμεσα σε αυτούς που αντιτάχθηκαν πιο έντονα. Η υπουργός Εργασίας είναι στα πρόθυρα της παραίτησης, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι φήμες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Πιθανή ψήφος δυσπιστίας στο κόμμα της

Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Μέι φημολογείται ότι θα καλέσουν ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία, καθώς είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

Μπαρνιέ: Αποφασιστικό βήμα, μακρύς ο δρόμος

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την έγκριση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος, σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμφωνίας

[more]

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία, δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας, που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει. Θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην Ένωση όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεμιτό ανταγωνισμό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναμίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζει το κείμενο των 585 σελίδων.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Πηγή: Guardian

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή