Υπό του μηδενός οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας: «Φύγετε από τη Ρωσία», καλούν τους πολίτες τους οι ΗΠΑ

Σε… πολικές θερμοκρασίες έχουν περιέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, με αφορμή την «ειδική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία»

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου να συλληφθούν αυθαιρέτως ή να παρενοχληθούν από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Αμερικανοί πολίτες που κατοικούν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν από εκεί αμέσως», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα. «Χρειάζεται αυξημένη προσοχή λόγω του κινδύνου αυθαίρετων συλλήψεων». «Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία», υπογράμμισε η πρεσβεία.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες τους να αναχωρήσουν από τη Ρωσία. Η προηγούμενη τέτοια δημόσια προειδοποίηση έγινε το Σεπτέμβριο μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση.

Καταγγελίες για συλλήψεις

«Ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει αμερικανούς πολίτες με ψευδείς κατηγορίες, έχουν ξεχωρίσει αμερικανούς πολίτες για να τους συλλάβουν και να τους παρενοχλήσουν, τους έχουν αρνηθεί δίκαιη και διαφανή μεταχείριση και τους έχουν καταδικάσει σε μυστικές δίκες ή χωρίς να παρουσιάσουν αξιόπιστα στοιχεία», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Οι ρωσικές αρχές επιβάλλουν αυθαιρέτως τοπικούς νόμους σε βάρος αμερικανών πολιτών που εργάζονται σε θρησκευτικές οργανώσεις και έχουν αρχίσει αμφισβητήσιμες ποινικές έρευνες σε βάρος αμερικανών πολιτών με θρησκευτική δραστηριότητα», πρόσθεσε.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ στρατολογούν ισλαμιστές

Από την πλευρά της, η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού, γνωστή με τα αρχικά SVR, ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει απόρρητες πληροφορίες πως ο αμερικανικός στρατός προσεγγίζει ένοπλους ισλαμιστές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε στόχους στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η SVR, επικεφαλής της οποίας είναι ένας σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι διαθέτει απόρρητες πληροφορίες πως έχουν στρατολογηθεί 60 τέτοιοι ένοπλοι από ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα και ότι εκπαιδεύονται σε μια αμερικανική βάση στη Συρία.

«Τρομοκρατικές επιθέσεις»

«Θα έχουν ως έργο τους την προετοιμασία και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον διπλωματών, δημοσίων υπαλλήλων, αξιωματικών της υπηρεσίας επιβολής του νόμου και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων», εξήγησε η SVR, προσθέτοντας ότι «ειδική προσοχή δίνεται στην προσέλκυση μεταναστών από τον Ρωσικό Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία».

Ωστόσο, η Υπηρεσία δεν δημοσιοποίησε τις απόρρητες πληροφορίες πάνω στις οποίες στηρίζει τους ισχυρισμούς της και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τις διακριβώσει με ανεξάρτητο τρόπο. Της SVR, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της πανίσχυρης επί σοβιετικής εποχής KGB, ηγείται ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος είχε συναντηθεί στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Καμία δημοσίευση για προβολή