Ύποπτες φωτιές στον ΄Εβρο. Σε επιφυλακή οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών

Εβρος φωτιές οργανωμένο σχέδιο πυρκαγιών

Μπορεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, το ενδιαφέρον σε σχέση με το μεταναστευτικό να μονοπωλεί η έκρυθμη κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν στραμμένη την προσοχή και  στον Έβρο.

Και αυτό, γιατί από χθες, σημειώνονται αλλεπάλληλες εστίες πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από την Πυροσβεστική,  οι περισσότερες εστίες ήταν σε σημεία που θεωρούνται περάσματα προσφύγων και μεταναστών.

Μετά από διαβουλεύσεις και με τις τοπικές αρχές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, έδωσε εντολή για ενεργοποίηση μεικτού κλιμακίου, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πρωτόγνωρος αριθμός πυρκαγιών

Χαρακτηριστική  της εγρήγορσης που επικρατεί είναι η δήλωση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Κολοκούρης επεσήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 15 δασικές πυρκαγιές στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου και συγκεκριμένα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Μάλιστα, όπως τόνισε,  σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών ο αριθμός αυτός των πυρκαγιών είναι πρωτόγνωρος σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα της εποχής.

Μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε είναι αυτή στην περιοχή μεταξύ Πυλαίας και Μελιάς στην Αλεξανδρούπολη στις 7 το απόγευμα της Τρίτης η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να την θέσουν υπό έλεγχο.

Μάλιστα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή.

Αντιπεριφερειάρχης: Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπρηστικών προθέσεων

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Έβρου και Αντιπεριφερειάρχη του Νομού, Δημήτρη Πέτροβιτς, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπρηστικών προθέσεων πίσω από τις ταυτόχρονες φωτιές των τελευταίων ημερών.

«Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι σε δέκα ημέρες είχαμε εννέα μέτωπα φωτιάς εδώ στην περιοχή του Έβρου

. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες που έχουμε την εμφάνιση πυρκαγιών εδώ στην περιοχή μας.

Εντούτοις, φέτος, το πράγμα έχει ξεφύγει» δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

«Είχαμε μια πολύ μεγάλη φωτιά, την Κυριακή, στην περιοχή της Αισύμης, και χρειάστηκε να έρθει μεγάλη δύναμη των εναέριων μέσων, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροπλάνα, εκ των οποίων δύο καναντέρ και δύο πετζετέλ και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ήταν Έρικσον, δηλαδή μεγάλα ελικόπτερα.

Αν δεν είχαμε αυτή την εναέρια βοήθεια για την κατάσβεση θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή της Αισύμης, και δεν ξέρουμε πού θα επεκτεινόταν αυτή η φωτιά» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τέλος, αναφορικά με τα ταυτόχρονα μέτωπα, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το τι ακριβώς συμβαίνει.

«Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το πιθανό ενδεχόμενο εμπρησμών. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση» κατέληξε.

Καμία δημοσίευση για προβολή