Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης: Ευγνωμοσύνη από τη Σοφία Μπεκατώρου, καταγγελίες από Κακλαμανάκη, θύελλα από τις αποκαλύψεις

Θύελλα με απρόβλεπτες εξελίξεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα, Σοφίας Μπεκατώρου, ότι σε ηλικία 21 ετών δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση από στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Και άλλες καταγγελίες

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της Ολυμπιονίκη προκάλεσε πραγματική χιονοστιβάδα εξελίξεων σε κοινωνικό, πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, με την Ομοσπονδία να καλεί τον φερόμενο ως δράστη να παραιτηθεί.

Ήδη, μέλη της Ομοσπονδίας παραιτούνται, ενώ σημειώνεται ότι η πρώην αθλήτρια είχε καταγγείλλει από τον περασμένο Νοέμβριο το περιστατικό της σεξουαλικής κακοποίησής της της, στο πλαίσιο έρευνας για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία.

Ήδη, κι άλλες αθλήτριες έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ενώ η επίσης Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη, δήλωσε ότι είχε δεχθεί παρενόχληση από παράγοντα του ΣΕΓΑΣ.

Κεραυνοί Κακλαμανάκη

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιονίκης στην ιστιοσανίδα, Νίκος Κακλαμανάκης, ανέφερε πως ήταν διαχρονικά γνωστό ότι στους κόλπους της ομοσπονδίας υπήρχε κατάχρηση εξουσίας, άσκηση βίας και καταστρατήγηση των νομίμων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην έρευνα που έχει ξεκινήσει η δικαιοσύνη για κακοδιαχείριση και σκάνδαλα στην Ομοσπονδία, είπε ότι έχει καταθέσει 130 σελίδες για όλα αυτά για τα οποία έχει μιλήσει στη Βουλή για αυτό άλλωστε υπάρχει και εισαγγελική έρευνα.

Μάλιστα, ο Ν. Κακλαμανάκης ανέφερε ότι «προσωπικά 33 χρόνια τα βιώνω αυτά. Ψυχικά και συναισθηματικά να με κακοποιούν ανά πάσα στιγμή» και αποκάλυψε ότι έχει απειληθεί ακόμη και η ζωή του δύο φορές, από το περιβάλλον της ομοσπονδίας το 1999 και το 2018.

Στο πλευρό των θυμάτων ο πολιτικός κόσμος

Μόλις οι αποκαλύψεις έγιναν γνωστές, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι την κ. Μπεκατώρου.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αρχίζει και δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες, με την κ. Μπεκατώρου να καλείται από τις εισαγγελικές αρχές για κατάθεση εφ όλης της ύλης για τις καταγγελίες της περί σεξουαλικής παρενόχλησης την Τετάρτη.

Η Εισαγγελία της Αθήνας παρά την δεδομένη παραγραφή της πράξης διέταξε έρευνα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της κοινωνικής απαξίας, προσδοκώντας να ανοίξουν και άλλα στόματα για αντίστοιχα περιστατικά.

Θύελλα και στο ΑΠΘ

Σημειώνεται ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ιδρύματος ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές.

Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.

Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο».

Συγκίνηση και αποφασιστικότητα

Από την πλευρά της, η κ. Μπεκατώρου δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την τεράστια υποστήριξη που έλαβε μετά την δύσκολη αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη η ίδια.

Σε μήνυμά της στο Facebook η Ολυμπιονίκης έγραψε: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ.

Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.
Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό».

Καμία δημοσίευση για προβολή