Υψηλών τόνων παρέμβαση Σαμαρά ένα 24ωρο πριν τις διερευνητικές : “Με πειρατές, δεν κάνεις διάλογο”. Ίσως καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια

Σε μια υψηλών τόνων παρέμβαση προέβη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

  • Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης να συμφωνήσει στην έναρξη διερευνητικών επαφών, ενώ στέλνει και δεύτερο μήνυμα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα μνημόνια της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

“Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις! Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος» λέει στην «Κ» ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως οι διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα που ξεκινούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.

“Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο”

Σε ερώτηση αν επιμείνουν σε διευρυμένο πλαίσιο συζητήσεων οι Τούρκοι, τί θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς απαντά :Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα… μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, αν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα» – όπως υποστηρίζεται από ορισμένους! Γιατί αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν κι άλλα… Γι’ αυτό και έχω πει: με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο!”.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει μάλιστα αντίθετος και με μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη, καθώς όπως σημειώνει με αυτό τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος με τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά :  “Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία, να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα! Επισημαίνω, βέβαια, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λαοί και πολλές κυβερνήσεις μέσα στην Ευρώπη, που έχουν πλήρως κατανοήσει τι είναι η Τουρκία”.

Aνοικτό να καταψηφίσει τα μνημόνια της συμφωνίας με τη Β.Μακεδονία

Οσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως «δεν “λύσαμε”κανένα πρόβλημα. Απλά το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο» καθώς «η “διείσδυση” της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντίθετα ενισχύθηκε».

Στο πλαίσιο αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όταν έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, να τα καταψηφίσει. Τέλος, όσον αφορά την οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός αφού διευκρινίζει πως δεν φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία, ζητά από την Ε.Ε. «μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες» ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.

Καμία δημοσίευση για προβολή