Αποκαλύψεις Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ για το… Grexit – Το non paper του Σόϊμπλε, η στάση της Μέρκελ, ο Τσίπρας και το καυτό παρασκήνιο του 2015

Σε σοβαρές αποκαλύψεις για non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, για τη θετική στάση της Μέρκελ στο Grexit, αλλά και για εταίρους μας που στο παρασκήνιο ήταν σκληρότεροι και από τους Γερμανούς προέβη χθες ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του (Σκάϊ, Αλέξης Παπαχελάς), ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος έζησε πιο κοντά από όλους τους Ευρωπαίους τις δραματικές ώρες του 2015, μίλησε για όλους και για όλα και στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε πολλά από όσα είχαν ακουστεί για το δραματικο παρασκήνιο του καλοκαιριού του 2015.

«Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη γερμάνια η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα… Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα» σημείωσε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε  ότι δεν ήταν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε, όπως είπε,  ένα Plan B στις τσέπες μας. “Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β ‘’μην ανησυχείτε’’ τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει». Οπότε, δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι’ αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν… Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά, ο κ. Γιουνκέρ αποκάλυψε ότι η Γερμανίδα Καγγελάριος Μέρκελ ήταν υπέρ του Grexit.

«Μερικές φόρες η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη . Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε :  «Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα» σημειώνει.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε επίσης ότι η «Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι…»

Ο “πατριώτης Τσίπρας” και το μεγάλο λάθος του

Από τη πρώτη ημέρα είχα πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν, όπως ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης σήμερα, πατριώτης. Και λάβετε σοβαρά υπόψη τους πατριώτες γιατί θεωρούν ότι ενεργούν προς όφελος του έθνους τους. Κάποιες φορές κάνουν λάθη αλλά ως πατριώτες και ως πραγματικοί ευρωπαίοι όπως ήταν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα.

  • Ο κ. Γιουνκέρ εκτίμησε ότι το μόνο σοβαρό λάθος που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός ήταν το δημοψήφισμα, για το οποίο, μάλιστα, δεν τον είχε καν ενημερώσει. “Δεν μου άρεσε η ιδέα οι Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν στο τραπέζι και γνώριζε πολύ καλά ότι ζητούσε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι το οποίο δεν βρισκόταν πια στο τραπέζι” σχολίασε ο πρωην προέδρος της Επιτροπής.

Εκτίμησε ακόμα ότι “ο Βαρουφάκης στη πραγματικότητα δεν έπαιξε σπουδαίο ρόλο”.

Αδύναμος κρίκος το δημόσιο – Ο Μητσοτάκης κάνει πολλά 

“Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν πολύ αδύναμος και ακόμα είναι. Ο Μητσοτάκης κάνει πολλά για να ενδυναμώσει τον δημόσιο τομέα. Η αδυναμία του δημοσίου τομέα είναι μία από τις μεγάλες αδυναμίες της Ελλάδας για ακατανόητους λόγους” σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε:. “Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που προυπήρχε δεν υπερεκτιμώ το φαινόμενο. Όμως ξέρω ότι υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και αυτό πρέπει να λάβει ένα τέλος. Αυτό είναι δηλητήριο. Ξέρω ότι η τωρινή κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σε αυτό όπως ο Τσίπρας προσπαθούσε, όμως ακόμα πολλά πρέπει να γίνουν. Δεν κατηγορώ τους Έλληνες ότι είναι διεφθαρμένοι δεν θα το έλεγα ποτέ αυτό όμως γνωρίζω ότι η διαφθορά υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Δεδομένων των προβλημάτων της χώρας έχει έρθει η ώρα να μπει ένα οριστικό τέλος στη διαφθορά στην Ελλάδα.

Tέλος, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι το  πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επανεξεταστείκαι πρόσθεσε ότι στην ιστορία της κρίσης, ο ήρωας είναι ο ελληνικός λαός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΕΔΩ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή