Η κυβέρνηση επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα σε περιοχές που “μυρίζουν μπαρούτι”. Διευρύνεται η NAVTEX μεταξύ Κρήτης και Λιβύης

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις έρευνες για κοιτάσματα σε περιοχές που

Με  προσεκτικά, αλλά και αποφασιστικά βήματα κυβέρνηση, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις, προχωρούν στη διερεύνηση πιθανολογούμενων κοιτασμάτων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Και αυτό γιατί οι υπο διερεύνηση περιοχές “μυρίζουν μπαρούτι” λόγω του τεταμένου γεωπολιτικού σκηνικού που δημιουργεί η Τουρκία, με συνεχείς απειλές και τκαλλιέργεια έντασης

Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχύνει το πρόγραμμα ερευνών προκειμένου να μη χαθεί και το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Παράλληλα ωστόσο δεν θα ήθελε να διαταραχθούν περαιτέρω οι εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

Η Αθήνα επεκτείνει τα όρια της NAVTEX

Η κυβέρνηση έπειτα από αίτημα της κοινοπραξίας της ΕxxonMobil αποφάσισε να επεκτείνει τα όρια της NAVTEX. Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Κέρκυρας εξέδωσε σήμερα (Κυριακή) νέα NAVTEX, σύμφωνα με την οποία, το πλοίο SANCO SWIFT ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και υποστηρίζεται από το πλοίο ‘ALEXANDER 3’, από σήμερα μέχρι  νεωτέρας, νοτιοδυτικά της Κρήτης, επεκτείνοντας το πεδίο των σεισμικών ερευνών που διεξάγει, σύμφωνα με τις παλαιότερες εκδοθείσες NAVTEX από το σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης, Κέρκυρας και τη MALTA NAVTEX SERVICE που αφορούν στην ανάπτυξη εξοπλισμού και πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, στο Ιόνιο πέλαγος, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Με την ίδια NAVTEX προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικά μίλια από την πρύμνη, διαφορετικά, 3 ναυτικά μίλια.

Η περιοχή αξιολογείται από την ExxonMobil ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από άποψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, βάσει των γεωλογικών αναλύσεων που έχει στα χέρια της από τα πρώτα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική PGS το 2012.

Αποτελεί εξάλλου συνέχεια της γεωλογικής λεκάνης του Ηροδότου, όπου ανακαλύφθηκαν τα μεγάλα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο.

Μεγάλες «παγίδες» φυσικού αερίου

Οι γεωλογικές ενδείξεις, σύμφωνα με νεότερη ανάλυση που παρουσίασε ο μαλαισιανός κολοσσός Petronas στο συνέδριο International Petoleum Technology Conference, που έλαβε χώρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Φεβρουάριο, δείχνουν «παγίδες» φυσικού αερίου που προσομοιάζουν με αυτές του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου.

Mε τις ισχυρές ενδείξεις για μεγάλης δυναμικότητας κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κρήτης συνδέεται και το ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron, η οποία, όπως επίσης είχε αποκαλύψει η “Καθημερινή”, έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) για την είσοδό της μέσω εξαγοράς μεριδίου στις παραχωρήσεις του Ιονίου και της Κρήτης.

Η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή αναβαθμίζει το όλο project και προσθέτει αισιοδοξία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την έκβασή του. Το πρόγραμμα υπό την πίεση και των πετρελαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις προχωράει με ταχείς ρυθμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεινται και νέες τρισδιάστατες έρευνες, που σηματοδοτούν επιτάχυνση των αποφάσεων για γεωτρήσεις.

Τα δύο “οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας των ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY, σύμφωνα με την αρχική παραχώρηση, εκτείνονται σε μία έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (όσο περίπου η έκταση της Πελοποννήσου).

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει το 2019 στέλεχος των ΕΛΠΕ σε κλειστή συνάντηση για τους υδρογονάνθρακες, η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων της περιοχής της Κρήτης δείχνει κοίτασμα 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για σχεδόν 50 χρόνια.

Η συνολική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων έχει υπολογιστεί σε παλαιότερη μελέτη της ΕΔΕΥΕΠ σε 250 δισ. ευρώ, με τιμές πετρελαίου προ κρίσης.

Η αναβάθμιση των αρχικών στόχων του προγράμματος 

Η ΕΔΕΥΕΠ και η κοινοπραξία της ExxonMobil έχουν αναβαθμίσει τους αρχικούς στόχους του προγράμματος, ποιοτικά και ποσοτικά, με στόχο να φέρουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση νωρίτερα του 2025, που προέβλεπε αρχικά το χρονοδιάγραμμα.

Για κάθε γεωφυσική γεώτρηση θα δαπανηθούν περί τα 80-120 εκατ. δολάρια και για κάποιες δύσκολες τεχνικές περιπτώσεις –που επιβάλλουν λόγοι περιβαλλοντικής προστασίας– μπορεί να φτάσουν και τα 150 εκατ. δολάρια.

Οι πιθανοί στόχοι στην περιοχή της Κρήτης

Οι πιθανοί στόχοι στην περιοχή της Κρήτης, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, σε βάθη που ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα.

Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 3.500 μέτρα. Μια πλήρης διερεύνηση των τριών περιοχών προϋποθέτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, πέντε με έξι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Η συγκυρία επανεκκίνησης του ελληνικού προγράμματος διερεύνησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων αξιολογείται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή και αυτό γιατί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα του φυσικού αερίου ως καυσίμου κατά τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παράλληλα ως μέσου ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Στην εκ νέου διερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εξάλλου για τους ίδιους λόγους έχουν στραφεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

  • Με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κυριακής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή