“Ζουρλομανδύας” μέτρων πνίγει την ανάπτυξη. Θα χρειαστούν 10 χρόνια για να γυρίσουμε στο 2008.

Ο οικονομικός “ζουρλομανδύας” πνίγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία, τουλάχιστον, για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιωτικό επίπεδο, επισημαίνει ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, από την Αθήνα (Έλενα Σμιθ).

«Η διάσωση της Ελλάδας είχε τίμημα. Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, κατά περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -πολλές από αυτές αντιπαθείς, παρότι έπρεπε να γίνουν προ πολλού- ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός “ζουρλομανδύας” έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ» παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.

“Κανένας δεν πιστεύει…”

“Κανένας δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της”, αναφέρει. Kαι στο ερώτημα αν “ξέφυγε επιτέλους η Ελλάδα από την καταστροφή;” απαντά:

“Η συμφωνία στο Eurogroup δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μία δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ομως, θεωρείται ευρέως ανεπαρκής, για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον». Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «κανένας δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της”. Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, “καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα, όσα η Ελλάδα, υπενθυμίζει ο Guardian”.

Πάντως, το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε περίπου στο 20% και προσθέτει ότι αυξάνεται η ελπίδα, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ