Η άνοδος του δολαρίου πιέζει τα άλλα νομίσματα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Η άνοδος του δολαρίου πιέζει τα άλλα νομίσματα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό

Με τους υπουργούς Οικονομικών του κόσμου να συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα θέμα επανέρχεται συνεχώς: Η άνοδος της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ έναντι των περισσότερων άλλων σημαντικών νομισμάτων που κάνει τη ζωή των υπευθύνων χάραξης οικονομικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο περίπλοκη.

Γιατί έχει σημασία: Η άλλη πλευρά του ισχυρότερου δολαρίου είναι η αποδυνάμωση άλλων σημαντικών νομισμάτων, η οποία τείνει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε χώρες που ήδη αγωνίζονται να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές.

  • Κάνει επίσης τα χρέη σε δολάρια στο εξωτερικό – που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στις αναδυόμενες αγορές – πιο επαχθή, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα.
  • Δημιουργεί δύσκολα ερωτήματα σε ορισμένες χώρες σχετικά με το αν πρέπει να παρέμβουν για να στηρίξουν το νόμισμά τους με την ελπίδα να ανακόψουν τις εκροές κεφαλαίων, όπως έκανε η Ινδονησία αυτή την εβδομάδα.

Ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να κινείται δυναμικά προς τα εμπρός, παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αυτό αναβάλλει τον πιθανό χρόνο μείωσης των επιτοκίων της Fed – και έτσι ωθεί προς τα πάνω τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών τίτλων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

  • Ο νέος “γερακίσιος” τόνος της Fed έρχεται σε αντίθεση με πολλές Κεντρικές Τράπεζες στον κόσμο, ιδίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία φαίνεται να έχει κλειδώσει για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
  • Εν τω μεταξύ, τα θεμελιώδη μεγέθη που οδηγούν στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας σε παραγωγική ικανότητα και της παρουσίας εταιρειών τεχνολογίας σούπερ σταρ, σημαίνουν ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές βλέπουν ισχυρές δυνητικές αποδόσεις στα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, γέρνοντας περαιτέρω το πεδίο ανταγωνισμού προς το δολάριο.

Τι λένε οι αριθμοί

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων προηγμένων οικονομιών, έχει αυξηθεί κατά 5% από το πρόσφατο χαμηλό του στις 27 Δεκεμβρίου.

  • Πολλά ασιατικά έθνη έχουν δει ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Το γουόν της Νότιας Κορέας έχει υποχωρήσει κατά 6,1% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, για παράδειγμα.
  • Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, το δολάριο της Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου εδώ και οκτώ χρόνια, το ρινγκίτ της Μαλαισίας έφτασε σε χαμηλό 26 ετών και η ινδική ρουπία σε χαμηλό όλων των εποχών, παρά την ισχυρή εγχώρια ανάπτυξη.

Σε εκδήλωση την Τετάρτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε για την απόκλιση μεταξύ ευρώ και δολαρίου (το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 3,7% μέχρι στιγμής φέτος).

  • “Η σεναριακή απάντηση που θα έπρεπε να σας δώσω είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν στοχεύει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες”, είπε. “Αλλά”, πρόσθεσε, ακολουθούμενη από μια μακρά, δραματική παύση. “Αλλά προφανώς το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά”, είπε, εισπράττοντας γέλια από το ακροατήριο.
  • Είναι προφανές, είπε, ότι “η κίνηση των νομισμάτων μπορεί να έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό μέσω του εισαγόμενου πληθωρισμού”.

Καμία δημοσίευση για προβολή