Ταυτότητα

Το economico.gr είναι μία πρωτοβουλία του δημοσιογράφου Θοδωρή Καλούδη.

Μετά 40 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, τα περισσότερα από αυτά στη διεύθυνση μεγάλων Μέσων, ο Θοδωρής Καλούδης θεωρεί πως σήμερα δεν πάσχουμε από έλλειψη πληροφόρησης. Το αντίθετο. Ζούμε στη δίνη ενός μεγάλου επικοινωνιακού μπουμ. Και μάλιστα με υπερβολές, πολλές άσκοπες φλυαρίες, ειδήσεις στη γκρίζα ζώνη της προπαγάνδας και αρκετά fake news.

Σχεδιάζοντας και εξελίσσοντας το economico.gr, μέλημά μας είναι η σωστή, σύντομη, έξυπνη ενημέρωση. Χωρίς «στολίδια». Απλή και κατανοητή στον καθένα.

Επιλέγουμε καθημερινά ό,τι θεωρούμε πως αξίζει να γνωρίζετε. Αξιολογούμε, συνδυάζουμε και ερμηνεύουμε τις πληροφορίες. Με αγαθή πρόθεση και έντιμη κρίση. Και επίσης παραπέμπουμε σε αξιόλογες πληροφορίες και αναλύσεις έγκυρων Μέσων.

Ελπίζουμε πως θα βρείτε το economico.gr ενδιαφέρον και χρήσιμο.

Θοδωρής Α. Καλούδης

O Θοδωρής A. Καλούδης γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1950 στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α από το 1977.

Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές καταλήψεις της Νομικής (σε συνθήκες στρατιωτικού νόμου ) και του Πολυτεχνείου. Για τη δράση του διώχθηκε, όπως και πολλοί από τους συμφοιτητές του, από τις δυνάμεις καταστολής της χούντας των Συνταγματαρχών. Μετά τη Μεταπολίτευση εξελέγη στο πρώτο μεταδικτατορικό Εθνικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ και στη συνέχεια, ως ανεξάρτητος, στο πρώτο δημοκρατικό κεντρικό συμβούλιό της. Στη δίκη της χούντας για το Πολυτεχνείο εκπροσώπησε το Φοιτητικό Κίνημα, καταθέτοντας για τα πραγματικά περιστατικά της εισβολής, ως πρώτος βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Tο 1971, ως φοιτητής, µαζί µε τον Γιώργο Χαραλαμπόπουλο, το Νίκο Τσιπλάκο και άλλους συμφοιτητές του, εξέδωσε και διηύθυνε τη φοιτητική εφηµερίδα Πρωτοπορία, που αποτέλεσε το πρώτο εγχείρημα δημόσιας αντίδρασης του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος στη λογοκρισία που είχε επιβληθεί στον Τύπο. Την Πρωτοπορία έκλεισε βίαια η Ασφάλεια, μετά το δεύτερο φύλλο της.

Ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδρομία το 1975, ως συντάκτης στην Αυγή και αργότερα ως ανταποκριτής της Ελευθεροτυπίας στις Βρυξέλλες, όπου κάλυψε τις διαπραγµατεύσεις ένταξης της χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Την περίοδο αυτή εξέδωσε με τον Γιώργο Χαραλαµπόπουλο το “Λεξικό της ΕΟΚ” (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη).

Στη συνέχεια ανέλαβε, στην Αθήνα, την επιμέλεια των ειδικών σελίδων της Ελευθεροτυπίας για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ είχε την πρωτοβουλία της έκδοσης του περιοδικού Έψιλον (του Ομίλου της Ελευθεροτυπίας), το οποίο και διηύθυνε. Το Έψιλον ήταν η πρώτη Ελληνική ειδική ενημερωτική έκδοση για θέματα ΕΟΚ, στην οποία συμμετείχαν οι ανταποκριτές των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών εφημερίδων στις Βρυξέλλες.

Αρχισυντάκτης στις Ειδήσεις της ΕΡΤ το 1981 και, μετά ένα χρόνο, Αρχισυντάκτης Πολιτικού και Οικονομικού ρεπορτάζ και αρθρογράφος στο Βήμα και το Βήμα της Κυριακής. Υπήρξε ιδρυτικός διευθυντής στην οικονομική εφηµερίδα Κέρδος, διευθυντής στο περιοδικό Ένα, διευθυντής στην εφημερίδα 24 Ώρες, διευθυντής στην εφημερίδα Έθνος, διευθυντής στην ελληνική έκδοση του Newsweek (“Tempo-Newsweek”) και εκδότης της οικονοµικής εφημερίδας Ημερησία.

Την περίοδο 1980 – 1981 διετέλεσε Σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου (μαζί με τους Τάκη Ρουμελιώτη, Γιώργο Χαραλαμπόπουλο και Γρηγόρη Βάρφη) στην αναθεώρηση της άκαμπτης “γραμμής” του ΠΑΣΟΚ της Αντιπολίτευσης και στη διαμόρφωση της νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής της πρώτης κυβέρνησής του.

Σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και διευθύνει την ιστοσελίδα www.economico.gr

Bιβλια : “To Λεξικό της ΕΟΚ” (Εκδόσεις Λιβάνη),

“Πες το έντιμα κι απλά – Εγχειρίδιο για νέους δημοσιογράφους” (Εκδόσεις Λιβάνη),

Συμμετοχή στο βιβλίο του Γιώργου Βερνίκου “Όταν θέλαμε να αλλάξουμε την Ελλάδα – Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα: Η ΕΚΙΝ και οι καταλήψεις της Νομικής” (Εκδόσεις Καστανιώτη)

Είναι παντρεμένος με τη Σταυρούλα-Κυριακή Νικολουλέα και έχουν ένα γιό, τον Αντώνη.