¨Πετάνε” οι τιμές των τροφίμων, ενώ διακόπτεται και το καθοδικό σερί εννέα µηνών στον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός έπεσε στο 4,1% τον Μάϊο στην Ελλάδα - Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

 

Οι αυξήσεις των τιμών τροφίμων, που “πέταξαν” στο 12,2% εσείς ετήσια βάση τον Ιούνιο, και οι τιμές των καυσίμων που επηρεάστηκαν από την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, οδήγησαν τον πληθωρισμό στο 3,4% τον Ιούλιο από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη, αφού και στον πληθωρισμό διακόπτεται το καθοδικό σερί εννέα µηνών, ενώ στην ευρωζώνη η τάση εμφανίζεται αποκλιμακούμενη, με τον πληθωρισμό να κινείται τον Ιούνιο σε χαμηλότερα επίπεδα (5,3% , από 5,5% που ήταν τον Ιούνιο) αν και παραμένει υψηλότερα από την Ελλάδα.

Υψηλός παραμένει ο πληθωρισμός τροφίμων

Ας σηµειωθεί ότι µαζί µε την Ελλάδα αύξηση του πληθωρισµού τον Ιούλιο παρατηρείται σε τρία ακόµη κράτη-µέλη της Ευρωζώνης: στην Ισπανία (2,1% από 1,6%), στο Λουξεµβούργο (2% από 1%) και στη Φινλανδία (4,2% από 4,1%).

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισµός των τροφίµων διαµορφώθηκε τον Ιούλιο σε 10,8% από 11,6% τον Ιούνιο, ενώ αύξηση καταγράφηκε στις τιµές των υπηρεσιών (5,6% τον Ιούλιο από 5,4% τον Ιούνιο). Οι τιµές των µη ενεργειακών βιοµηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν µε χαµηλότερο ρυθµό (5% τον Ιούλιο από 5,5% τον Ιούνιο), ενώ στην ενέργεια σηµειώθηκε µείωση των τιµών κατά 6,1% τον Ιούλιο έναντι µείωσης 5,6% τον Ιούνιο.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισµός των τροφίµων στην Ελλάδα ήταν στο 12,2% (ενώ στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο υποχώρησε στο 10,8% από 11,6%). Μέσα σε ένα µήνα, τον Ιούνιο σε σύγκριση µε τον Μάιο του 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης του 2,1%. Με βάση δε τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρµονισµένο δείκτη τιµών καταναλωτή τον Ιούνιο καταγράφηκε στην Ελλάδα η µεγαλύτερη µηνιαία αύξηση στις τιµές των τροφίµων (3,5%) στο σύνολο της Ε.Ε.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή