007 σχόλια του επικεφαλής της MI6, σε σπάνια συνέντευξη του για την κατάσταση στη παγκόσμια σκακιέρα

Σε σπάνια συνέντευξή του στο Politico ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ρίτσαρντ Μούρ, στάθηκε σε 7 θέματα που “καίνε” αυτή τη περίοδο.

1. Η «σκληρή προσπάθεια» της Ουκρανίας

Με την εισβολή της Ρωσίας σχεδόν 18 μηνών, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόοδο μιας αντεπίθεσης που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Οι Ουκρανοί διοικητές έχουν υπογραμμίσει τις προκλήσεις στο πεδίο της μάχης, καθώς τα βαθιά εδραιωμένα ρωσικά στρατεύματα έχουν σκορπίσει το μέτωπο με πολλές χιλιάδες νάρκες που επιβραδύνουν την προέλαση της Ουκρανίας.

Η πρόοδος του Κιέβου, η οποία λαμβάνει χώρα χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη, έχει οδηγήσει σε κριτική ότι η Ουκρανία προχωρά πολύ αργά. Αλλά ο Μουρ έδωσε μια θετική νότα.

« Είναι δύσκολο και, ξέρετε, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο στρατός δεν αποφεύγουν να το παραδεχτούν», είπε.

«Αλλά επιστρέφω στο σημείο ότι οι Ουκρανοί διοικητές σε μάλλον έντονη αντίθεση με τους Ρώσους ομολόγους τους θέλουν να διατηρήσουν τις ζωές των στρατευμάτων τους και ως εκ τούτου να κινηθούν με τη δέουσα προσοχή. Έχουν ανακτήσει ακόμα περισσότερα εδάφη σε ένα μήνα από ό, τι οι Ρώσοι κατάφεραν να επιτύχουν σε ένα χρόνο».

2. Μην «ταπεινώνετε» τον Πούτιν

Από την έναρξη του πολέμου, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες – κυρίως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – έχουν εκφράσει ανησυχία για τον κίνδυνο «ταπείνωσης» του Πούτιν. Ο Μουρ φάνηκε να συμφωνεί, λέγοντας ότι ο στόχος της Δύσης δεν ήταν να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ρωσία ή τον ίδιο τον Πούτιν.

«Κανείς δεν θέλει να ταπεινώσει τον Πούτιν, πόσο μάλλον κάποιος θέλει να ταπεινώσει το μεγάλο έθνος της Ρωσίας», είπε. «Αλλά η επιταγή προς αυτούς είναι πολύ σαφής: Τραβήξτε όλα τα στρατεύματά σας έξω».

Και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες συγκρούσεις καταλήγουν σε κάποιο είδος διαπραγμάτευσης. Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τους όρους της ειρήνης, όχι σε εμάς. Η δουλειά μας είναι να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε στην ισχυρότερη δυνατή θέση για να διαπραγματευτούν, από θέση ισχύος, και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

3. Ρώσος ηγέτης «υπό πίεση»

Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την εκ νέου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα μήνα μετά την αποτυχημένη ανταρσία του Πριγκόζιν, ο Μουρ είπε ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί τι περνά από το μυαλό του Πούτιν. Αλλά προσέφερε μια αυστηρή αξιολόγηση της θέσης του μέσα στη ρωσική δομή εξουσίας.

«Είναι σαφώς υπό πίεση. Δεν θα γινόταν μια ομάδα μισθοφόρων να προχωρήσει στον αυτοκινητόδρομο προς το Ροστόφ και να φτάσει σε απόσταση 125 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, αν το είχε προβλέψει», είπε.

«Νομίζω ότι μάλλον αισθάνεται κάποια πίεση. Ο Πριγκόζιν ήταν το δημιούργημά του,  δημιουργήθηκε εντελώς από τον Πούτιν, και όμως στράφηκε εναντίον του», πρόσθεσε ο Μουρ. «Πραγματικά δεν αντεπιτέθηκε στον Πριγκόζιν. Έκανε μια συμφωνία για να σώσει το τομάρι του χρησιμοποιώντας τις καλές υπηρεσίες του ηγέτη της Λευκορωσίας».

4. Καλώντας όλους τους Ρώσους αποστάτες

Ο Μουρ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους Ρώσους που αισθάνονται απογοητευμένοι από τον ηγέτη τους και την αιματοχυσία στην Ουκρανία, προτρέποντάς τους να έρθουν σε επαφή με τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Τους καλώ να κάνουν ό,τι έχουν ήδη κάνει άλλοι τους τελευταίους 18 μήνες και να ενώσουν τα χέρια μαζί μας», είπε στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να έρχονται σε εμάς, και φυσικά με αυτόν τον τρόπο παίρνουν ρίσκα. Αλλά φροντίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται και εργάζονται μαζί μας και φυσικά, οι επιτυχίες μας δεν είναι ποτέ γνωστές».

5. Οι «τεράστιες» δυνατότητες της Κίνας

Παρά την έντονη εστίαση στη Ρωσία, ο επικεφαλής της κατασκοπείας υπογράμμισε ότι η κύρια ανησυχία της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή σήμερα είναι η Κίνα, την οποία περιέγραψε ως αναπόφευκτη.

«Τώρα αφιερώνουμε περισσότερους πόρους στην Κίνα από οποιαδήποτε άλλη αποστολή». Αυτό αντικατοπτρίζει «τη σημασία της Κίνας στον κόσμο» και την «κρίσιμη ανάγκη» να κατανοήσουμε τις δυνατότητες της κινεζικής κυβέρνησης, είπε.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις πληροφοριών της Κίνας στη Δύση, ο Μουρ είπε: «Όπως όλα τα άλλα με την Κίνα, πρέπει να κοιτάξετε την κλίμακά της». Οι δυνατότητες της Κίνας είναι «τεράστιες και αναπτύσσονται στο εξωτερικό σε μεγάλους αριθμούς», πρόσθεσε.

6. Κατασκοπεία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένοι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους πράκτορες. Ο Μουρ αντέδρασε έντονα σε αυτό το σημείο, υποστηρίζοντας ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη παραμένει ζωτικής σημασίας για να κάνει αυτό που «οι μηχανές δεν μπορούν να κάνουν», ενώ υπογράμμισε ότι η MI6 «πειραματίζεται σαν τρελή» με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Εάν η τεχνητή νοημοσύνη οδηγηθεί σε μια κατεύθυνση που είναι πέρα από τον διεθνή συντονισμό και αναπτύχθηκε για κακή πρόθεση, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Όπως μπορούμε να πούμε ήδη για τις δυνατότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πραγματική προσοχή», είπε.

7. Αναταραχή στο Ιράν για τα drones

Ο Μουρ τόνισε μια ένδειξη για διχόνοια στο εσωτερικό του μυστικοπαθούς καθεστώτος του Ιράν. Ενώ το Ιράν υπήρξε βασικός υποστηρικτής της εισβολής του Πούτιν, παρέχοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν τρομοκρατήσει ουκρανικά στρατεύματα και πόλεις, το αφεντικό της MI6 δήλωσε ότι η παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των ηγετών του Ιράν.

«Η απόφαση του Ιράν να προμηθεύσει τη Ρωσία με τα drones αυτοκτονίας που προκαλούν τυχαία καταστροφή στις πόλεις της Ουκρανίας έχει προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες στο υψηλότερο επίπεδο του καθεστώτος στην Τεχεράνη», είπε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. «Το Ιράν επέλεξε πιθανώς να κερδίσει μετρητά καθώς και πιθανώς να λάβει κάποια στρατιωτική τεχνογνωσία σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του προς τους Ρώσους».

 

ΠΗΓΗ: Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή