Πρόγραμμα επενδύσεων 3 δισ σε εναλλακτικές πηγές. Τον Ιούλιο ο πρώτος διαγωνισμός

Πρόγραμμα για επενδύσεις ύψους ως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 2,6 GW ξεκινά στην Ελλάδα. Η επιλογή των επενδυτών θα γίνεται με δημοπρασία λέει ο Υπουργός Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης, και η πρώτη έχει ήδη προγραμματιστεί γιατις 2 Ιουλίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ΑΠΕ

Η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, έχει δεσμευτεί το 18% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, ανακοινώθηκε πρόγραμμα για τη μειοδοτική δημοπρασία φωτοβολταϊκών και κυρίως αιολικών έργων, επενδυτικού ύψους 2,5-3 δις ευρώ. Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει στις 2 Ιουλίου και αφορά στον κλάδο των αιολικών ισχύος 300 MW και των φωτοβολταϊκών ισχύος 300 MW, με προθεσμία υλοποίησης ως το 2020. Αναμένονται άλλες δύο δημοπρασίες το 2019 για έργα ισχύος 400 MW.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις

Στόχος είναι το σύνολο της παραγωγής να καλύψει 2,6 GW. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλο, αφού συγκρίνεται με την παραγωγή ενέργειας από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και ως εκ τούτου αφήνει χώρο σε πολλούς επενδυτές. Έχει μάλιστα εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από γνωστούς παράγοντες της αγοράς αιολικών αλλά και από το εξωτερικό ιδιωτικό κεφάλαιο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης (EBRD) δραστηριοπούνται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αναμένεται η πραγματοποίηση σχετικών δανειοδοτήσεων.

Με δύο λόγια

Ο δρόμος για τη δημοπρασία αιολικών και φωτοβολταϊκών έχει ανοίξει, δίνοντας ευκαιρίες στην Ελλάδα να επενδύσει στον ήλιο της και στο αιολικό της δυναμικό, πέρα από τον τουρισμό. Το έναυσμα για τον αγώνα δρόμου προς την πράσινη ενέργεια δίνεται στις 2 Ιουλίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή