13 ελληνικά τυριά στη λίστα με τα 100 καλύτερα του κόσμου. H γραβιέρα Νάξου στην τέταρτη θέση!

Στην λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλυτέρα τυριά του κόσμου συμπεριλαμβάνονται 13 ελληνικά – με πρώτο και καλύτερο τη γραβιέρα Νάξου.

Στην λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλυτέρα τυριά του κόσμου συμπεριλαμβάνονται 13 ελληνικά – με πρώτο και καλύτερο τη γραβιέρα Νάξου.

Στη σχετική κατάταξη, που δημοσιεύθηκε σήμερα, την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα ιταλικά τυριά Παρμεζάνα Ρετζιάνο, Μοτσαρέλα ντι Μπούφαλα Καμπάνια και Στρατσίνο ντι Κρεσέντζα, και ακολουθεί η γραβιέρα Νάξου στην τέταρτη θέση.

 

Οι χρήστες της  ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» παγκοσμίως πρότειναν 35.895 τυριά. Το Taste Atlas εξέτασε τα 23.863 και κατήρτισε τη γαστρονική λίστα τυριών, μετά και από ψηφοφορία των αναγνωστών του.

Η γραβιέρα Νάξου το καλύτερο ελληνικό τυρί

Ενα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα

τυρι

Στην περιγραφή του τυριού το Taste Atlas αναφέρει:

Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση».

Εκτός από την γραβιέρα Νάξου, στην λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου «φιγουράρουν» αλλά 12 ελληνικά τυριά. Δείτε ποια και σε ποια θέση

28. Κεφαλοτύρι
31. Κεφαλογραβιέρα
35. Γραβιέρα Κρήτης
49. Μελίχλορο Λήμνου
50.Φετα
51. Κασέρι
68. Μετσοβόνε
71. Ανθότυρο
72. Μαστέλο Χίου
85. Καλαθάκι Λήμνου
89. Κρασοτύρι, Κως
93. Αρσενικό Νάξου

Στην τελευταία θέση, στο Νο 100, βρίσκεται το κυπριακό Χαλούμι.

Καμία δημοσίευση για προβολή