Οι συγκυρίες και ο Τραμπ οδηγούν την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια

Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευτεί το 2019. Η Τράπεζα της Αμερικής προειδοποιεί ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για τιμή που δεν έχει δει ο κόσμος από το 2014, ενώ είναι η υψηλότερη τιμή και το πιο δυσοίωνο σενάριο που προβλέπεται από τους διάφορους οργανισμούς.

H τιμή του πετρελαίου στα ύψη

Οι αποφάσεις του Donald Trump έφεραν αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. Πάνω από 77 δολάρια το βαρέλι κοστίζει σήμερα το πετρέλαιο, δηλ. είχαμε αύξηση 8% από τον προηγούμενο μήνα και 15% από τις αρχές του 2018.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η Goldman Sachs προβλέπει τιμές της τάξης των 83 δολαρίων το βαρέλι για τους ερχόμενους μήνες αλλά καθησυχάζει τις αγορές προβλέποντας σχετική μείωση για το επόμενο έτος.

Άλλοι αναλυτές βλέπουν ότι το πετρέλαιο Brent θα σταθεροποιηθεί περί τα 90 δολάρια το δεύτερο τετράμηνο του 2019. Όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αμερικής, το πετρέλαιο Brent αναμένεται να κοστίζει ως και 100 δολάρια το βαρέλι.

Γιατί ανεβαίνει το πετρέλαιο

Οι κανόνες της ζήτησης διαμορφώνουν την τιμή του πετρελαίου. Η σχετική αύξηση στη ζήτηση του πετρελαίου ανά τον κόσμο πιέζει για μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι παραγωγές χώρες διατηρούν σταθερή την παραγωγή αυξάνει την τιμή του.

Τι διαμορφώνει τις τιμές σήμερα

Αρχικά, η κρίση στη Βενεζουέλα έχει προκαλέσει πτώση στην παραγωγή πετρελαίου και άρα προβλήματα εξυπηρέτησης της ζήτησης. Αυτό έδωσε καλύτερα περιθώρια σε άλλους παραγωγούς.

Έπειτα, ο Donald Trump επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, δηλαδή στην χώρα που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Ο περιορισμός εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν λόγω κυρώσεων θα αυξήσει με τη σειρά της κι άλλο την τιμή του βαρελιού.

Στο μεταξύ, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν μπορεί να επηρεάσει και τις συζητήσεις του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία σχετικά με τα όρια εξαγωγών πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής, γεγονός που επίσης θα επηρεάσει τις τιμές.

Με δυο λόγια

Ο πλανητάρχης,  με την πολιτική που ακολουθεί, προκαλεί άνοδο τιμών πετρελαίου και ένα ντόμινο από αντιδράσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Καμία δημοσίευση για προβολή