«Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές» υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης

Σε διευκρίνιση προέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχετικά με τις καταγγελίες του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, ότι δηλαδή η τροπολογία για επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, καθηγητές, γιατρούς και δικαστικούς αφορά και τους βουλευτές οι οποίοι δύνανται να εισπράξουν ποσό περίπου 24.000 ευρώ έκαστος.

«Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές» υποστήριξε ο κ. Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως ήδη από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Υπογράμμισε δε ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστών από το νόμο 3691/2008 έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης ενώ πρόσθεσε ότι η επιστροφή των αναδρομικών στους δικαστικούς αποτελεί εφάπαξ ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Επίσης, τόνισε πως η κυβερνητική τροπολογία που επιστρέφει ποσά στους δικαστικούς δεν πρόκειται να συμπαρασύρει και τους βουλευτές όπως άλλωστε είχε συμβεί και με αντίστοιχη ρύθμιση του 2014.

«Κυκλοφορούν εντολές κι αποφάσεις κομμάτων που αναφέρονται σε αναδρομικά βουλευτών και την στάση τους. Θα ενημέρωνα στην Διάσκεψη πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ζήτημα ούτε υπήρξε ποτέ, αλλά φαίνεται – και λυπάμαι πολύ – δεν μπορούσαν να περιμένουν μια ώρα. Όλα γίνονται για την δημιουργία εντυπώσεων» σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε «εδώ και μία 10ετία παρά το μεταπολιτευτικό ψήφισμα – έχουν πλήρως αποδεσμευθεί οι αποζημιώσεις βουλευτών από τους μισθούς των δικαστών».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε δε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» τις καταγγελίες του κ. Μητρόπουλου ενώ για τις ανακοινώσεις τις αντιπολίτευσης σχολίασε «Αν είχαμε ερωτηθεί από ΝΔ και ΔΗΣΥ που έσπευσαν να δώσουν εντολές θα είχαμε απαντήσει. Είναι συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση για να βγει αυτό το πράγμα για δημιουργία εντυπώσεων. Ανοησίες! Ας κάνουν κάτι πιο σοβαρό και οι σελίδες και οι πολιτικοί αρχηγοί».

Διαψεύδουν από την προεδρία της Βουλής

[more]

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες για την αυτόματη χορήγηση του συγκεκριμένου ποσού στους βουλευτές απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής. Εάν δεν υπάρξει, τότε οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά το ποσό με προσφυγές στο μισθοδικείο. Όμως και αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες και αυτό γιατί η ρύθμιση του 2012 που περιέκοψε τα ειδικά μισθολόγια (σ.σ. και βάσει της οποίας επιστρέφονται τα ποσά στους δικαστές) δεν συμπαρέσυρε αντίστοιχα τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Να σημειωθεί ότι από το 2010 έως και σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές περικοπές της βουλευτικής αποζημίωσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά για μια περικοπή που ουδέποτε υπέστησαν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2014 όταν η Βουλή ψήφισε την διάταξη για την επιστροφή του πρώτου 50% των αναδρομικών προς τα ειδικά μισθολόγια, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της ΝΔ πως θα αποβληθούν από τα ψηφοδέλτια εάν διεκδικήσουν χρήματα.

Αυγενάκης στο ΘΕΜΑ 104,6: Οι βουλευτές τη ΝΔ έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού

Για το θέμα ρωτήθηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας «όχι βέβαια, είναι απολύτως σαφές» ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά. «Η ΝΔ έχει παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Χρηστίδης: Κανείς τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα διεκδικήσει αναδρομικά

Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταγγελία, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Κοινοβουλευτικές πηγές: Δεν τίθεται θέμα αναδρομικών για βουλευτές

Το θέμα της διεκδίκησης αναδρομικών και από βουλευτές αναμένεται να απασχολήσει την Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου στην σημερινή της συνεδρίαση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της Βουλής υποστηρίζει ότι η επίμαχη τροπολογία δεν συμπαρασύρει και τις αποδοχές των βουλευτών.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται το άρθρο 57 του νόμου 3691/2008 που αναπροσάρμοζε προς τα πάνω τις απολαβές των ανώτατων δικαστών αλλά στην παράγραφο 12 υπογράμμιζε ότι από τις αυξήσεις εξαιρούνται όσοι εξομοιώνονται μισθολογικά με τους δικαστικούς λειτουργούς. Συγκεκριμένα ο επίμαχος νόμος αναφέρει :

«12. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με δικαστικούς λειτουργούς ή με μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Όπου στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν διατάξεις που παραπέμπουν για τον καθορισμό αποδοχών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και των μελών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυτές θεωρούνται ότι παραπέμπουν στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και των μελών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι και την ισχύ του ν.3670/2008 (ΦΕΚ 117 Α’)».

Κατά τις ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές η παράγραφος έχει καθολική εφαρμογή και στους μετέπειτα σχετικούς νόμους.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή