2-2,5 δις ευρώ λιγότεροι φόροι για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Θα εκτοξευτούν φέτος οι επιστροφές

Επιστρεπτέα

Η βασική στόχευση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν εν ζωή όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι δυνατόν και ταυτοχρόνως να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Και στην προσπάθειά της αυτή, επιλέγει να χάσει ο κρατικός κορβανάς φόρους εισοδήματος, άνω των 2-2,5 δισ. ευρώ .

Κάτω από 12,6 δις ευρώ τα έσοδα

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων θα διαμορφωθούν φέτος στα 14,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2020, τελικά αναμένεται να κλείσουν –με τα μέχρι τώρα δεδομένα– ενδεχομένως και κάτω από τα 12,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι τα νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος 3,4 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος –περίπου 830 εκατ. ευρώ πιο πολλά σε σχέση με πέρυσι– τελικώς η εκκαθάριση θα βγάλει ένα ποσό της τάξεως των 2,5-2,7 δισ. ευρώ μετά και την απόφαση να μειωθεί και φέτος η προκαταβολή φόρου περίπου κατά 900 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, τα φυσικά πρόσωπα υπολογιζόταν να πληρώσουν φόρους 10,2 δισ. ευρώ –περίπου 160 εκατ. επιπλέον σε σχέση με το 2020– αλλά ούτε αυτό θα αποτυπωθεί στα τελικά νούμερα μετά την 4η περίοδο αναστολών συμβάσεων εργασίας η οποία έχει ήδη δημιουργήσει «τρύπα» στις εισπράξεις από την παρακράτηση φόρου.

Πρόσθετο ποσό ύψους 1,8 δις 

Αθροιζόμενα, τα μέτρα στήριξης που θα επηρεάσουν τα φορολογικά έσοδα –και κυρίως τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος– βγάζουν ένα ποσό της τάξεως των 1,8-2 δισ. ευρώ το οποίο δεν είχε προϋπολογιστεί.

Εκτός από τα 900 εκατ. ευρώ που είναι ο λογαριασμός της μείωσης των προκαταβολών, υπάρχουν τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών –τα οποία θα πληρωθούν υπό μορφή πιστωτικών που θα συμψηφιστούν με φορολογικές υποχρεώσεις– αλλά και τα περίπου 150 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επαγγελματίες που πήραν ενισχύσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, επίσης για να καλύψουν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις.

Το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης θα βοηθήσει τους αυτοαπασχολούμενους, τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια κ.λπ. με πάνω από 150-200 εκατ. ευρώ κατά τη φετινή εκκαθάριση, ενώ από το… παρελθόν (και συγκεκριμένα από το τέλος του 2019) έρχεται και η νέα φορολογική κλίμακα των αυτοαπασχολουμένων για να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος και να μειώσει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης κατά τουλάχιστον 150-200 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Καμία δημοσίευση για προβολή