ΔΝΤ: Χαμηλή παραγωγικότητα και ψηλό κόστος εργασίας ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος στην Ελλάδα αμοίβεται στο 90% της αντίστοιχης μέσης αμοιβής στην Ευρωζώνη.

Πιστεύει ακόμα ότι η χώρα πάσχει από χαμηλή αραγωγικότητα. Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι  παράγουμε λίγο και κοστίζουμε πολύ.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αναφέρονται στον πληθωρισμό, την ανεργία και τους μισθούς.

“Μένετε πίσω”

Η ελληνική οικονομία έχει χαμηλή παραγωγικότητα σε σχέση με τις άλλες χώρες, υποστηρίζει το ΔΝΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον ίδιο χρόνο εργασίας βγαίνει μικρότερος όγκος δουλειάς στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.

Το κόστος Εργασίας

Το κόστος εργασίας διατηρείται στο 90% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, δηλαδή ο εργαζόμενος πληρώνεται για τον όγκο δουλειάς που βγάζει 10% λιγότερο απ’ ότι ο μέσος Ευρωπαίος στην αντίστοιχη εργασία..

Αυτό που όμως έχει ενδιαφέρον είναι η πορεία του κόστους εργασίας τα τελευταία είκοσι χρόνια.

2000: Στις αρχές της χιλιετίας, ο Έλληνας πληρωνόταν στα ίδια επίπεδα με έναν Ισπανό κι έναν Ιταλό με την εργασία του να κοστίζει το 91% του μέσου Ευρωπαίου, ενώ ένας Γερμανός πληρωνόταν περίπου 10% παραπάνω από το μέσο Ευρωπαίο.

2010: Οι μεσογειακές χώρες εκτοξεύουν το κόστος εργασίας, με την Ελλάδα να αγγίζει το 114%, ενώ το κόστος εργασίας στη Γερμανία μειώθηκε στο 96%.

2018: Στα τέλη της εικοσαετίας, το κόστος εργασίας του Έλληνα επανέρχεται στο 90%, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία κοστολογεί την εργασία στο 95% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και η Ιταλία και η Γερμανία κινούνται περίπου στα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Με δυο λόγια

Για να βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας, πρέπει να βελτιωθεί η παραγωγικότητά της.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή