Κίνδυνος για μπλακ – άουτ φυσικού αερίου στην Ευρώπη: Απειλούν η Ουκρανία και η Gazprom

Το Κίεβο είναι απίθανο να ανανεώσει μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου που επιτρέπει στη ρωσική Gazprom να εξάγει φυσικό αέριο στην ΕΕ χρησιμοποιώντας αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία, δήλωσε στο POLITICO ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ζερμάν Γκαλουστσένκο.

Οι συμφωνίες διαμετακόμισης του 2019 ισχύουν μέχρι το τέλος του 2024 και επιτρέπουν στην Gazprom να εξάγει περισσότερα από 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω της Ουκρανίας, η οποία κερδίζει το Κίεβο περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Πιστεύω, μέχρι τον χειμώνα του 2024, η Ευρώπη δεν θα χρειάζεται καθόλου το ρωσικό αέριο», είπε ο Γκαλουσένκο σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε. «Εάν τώρα τα κέρδη από το ρωσικό αέριο πληρώνουν για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του ιδιωτικού στρατού της Gazprom, το μόνο που θα πρέπει να πληρώσουν στο μέλλον θα είναι οι αποζημιώσεις».

Πρόσθεσε ότι με τον πόλεμο «οι διμερείς διαπραγματεύσεις είναι αδύνατες».

Η χερσαία διαδρομή μέσω της Ουκρανίας είναι μία από τις δύο μόνο συνδέσεις αγωγών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου του μπλοκ, αλλά αυτό είναι μόνο το ένα τρίτο του προπολεμικού επιπέδου.

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που θέτει αμφιβολίες για το μέλλον της μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως η εταιρεία του θα σταματήσει τις εξαγωγές εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει τις προσπάθειές της για κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να επιβάλει bonus 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενεργειακή υποδομή που απαλλοτρίωσε παράνομα η Μόσχα όταν προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Η Gazprom και η ουκρανική Naftogaz επίσης σε διαμάχη για μια διαμάχη για τα τέλη διέλευσης.

“Εάν η Naftogaz συνεχίσει τέτοιες άδικες ενέργειες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα επιβάλει κυρώσεις. Τότε, οποιαδήποτε σχέση μεταξύ ρωσικών εταιρειών και Naftogaz θα είναι απλώς αδύνατη”, είπε ο Μίλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παρά τις βόμβες, τους πύραυλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταστρέφουν την ουκρανική ενεργειακή υποδομή, ο ιστός των αγωγών συνέχισε να αντλεί φυσικό αέριο στην ΕΕ – όπου καταλήγει κυρίως στην Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ιταλία και την Ουγγαρία,αναφέρει το Politico.

Το αέριο του ρωσικού αγωγού δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχέδια να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από τα ορυκτά καύσιμα της Μόσχας έως το 2027.

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη κριτική ότι οι χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρωσικό αέριο δεν κινούνται αρκετά γρήγορα ώστε να διαφοροποιηθούν. Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της Αυστρίας επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα. Η Ουγγαρία λαμβάνει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Τον Απρίλιο, η κυβέρνησή της υπέγραψε συμφωνία με την Gazprom για να εξασφαλίσει επιπλέον όγκους.

Oι συνέπειες

Ο τερματισμός της συμφωνίας για το φυσικό αέριο από το Κίεβο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε αυτές τις χώρες.

«Εάν σταματήσει η ουκρανική διαμετακόμιση, οι παραδόσεις φυσικού αερίου του αγωγού Gazprom στις χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν μεταξύ 10 και 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (45 έως 73% των σημερινών επιπέδων)», ανέφερε μια ανάλυση του Ιουνίου από το Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια . Η Ευρώπη με έλλειμμα το 2025 προτού κυκλοφορήσει επιπλέον χωρητικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

«Για την Ευρώπη συνολικά, είναι αρκετά διαχειρίσιμο. Αλλά για ορισμένες χώρες στο τέλος του αγωγού, την Αυστρία, την Ουγγαρία και ούτω καθεξής, η εικόνα είναι λίγο διαφορετική», δήλωσε ο Georg Zachmann, ανώτερος συνεργάτης της οικονομικής δεξαμενής σκέψης Bruegel. «Θα πρέπει να δούμε έναν ανασχηματισμό των φυσικών ικανοτήτων , φυσικές ροές. Αυτό μπορεί να έχει πρόσθετο κόστος για αυτούς».

Θα αντιπροσώπευε μια πολύ πιο μόνιμη πιθανή ρήξη με τη Μόσχα.

«Το να διατηρηθεί το πράγμα ζωντανό σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια ευκαιρία στο μέλλον να επιστρέψουμε σε αυτό. Αλλά αν σταματήσουν οι ροές, υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν πλήρως και το προνόμιο που είχαν αυτές οι χώρες στο παρελθόν να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό αέριο της Σιβηρίας θα εξαφανιστεί για πάντα», είπε ο Zachmann.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ουκρανίας είναι να ενισχύσει τη δική της παραγωγή φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτηση της ΕΕ, δήλωσε ο Oleksiy Chernyshov, Διευθύνων Σύμβουλος της Naftogaz, στο POLITICO τον Μάιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή