Ο Πούτιν ξορκίζει ενδεχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία: «Νομίζω ότι απλώς φοβίζουν ο ένας τον άλλον»

Πούτιν - Ουκρανία

Πριν από μερικές ημέρες, το economico.gr έγραψε για μια έκθεση της Επιτροπής Στρατηγικής Οργάνωσης του Κογκρέσου, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ταυτόχρονη πολεμική σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα, έκθεση που προκάλεσε προβληματισμό στην Ουάσινγκτον.

«Θέλουμε ειρήνη»

Ωστόσο, η ίδια έκθεση προκάλεσε θυμηδία και… οργή στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος την χαρακτήρισε ως «ανοησίες» και, παράλληλα, προειδοποίησε τη Δύση ότι οποιοσδήποτε πόλεμος εναντίον της χώρας του θα διεξαγόταν σε «εντελώς διαφορετικό επίπεδο» από εκείνον της Ουκρανίας. Ο Πούτιν, που πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα αυτή την εβδομάδα, είπε ότι οι ΗΠΑ πυροδότησαν την ένταση με το Πεκίνο όταν συγκρότησαν τη συμμαχία AUKUS με την Αυστραλία και τη Βρετανία. Σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν σχεδιάζουν στρατιωτική συμμαχία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο Πούτιν είπε ότι «δεν είναι υγιές» να κάνει κανείς σκέψεις για πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και, όταν αυτές οι σκέψεις δημοσιοποιούνται, προκαλείται ανησυχία στη Μόσχα. «Δεν νομίζω ότι αυτές είναι υγιείς σκέψεις στο μυαλό υγιών ανθρώπων, επειδή το να λέμε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, τότε όλοι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο επειδή ακολουθούμε το αρχαίο ρητό: αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε απόσπασμα της συνέντευξης που αναρτήθηκε στο Telegram. «Αλλά θέλουμε ειρήνη», πρόσθεσε.

«Απλώς φοβίζουν ο ένας τον άλλον»

«Επιπλέον, το να πολεμήσεις ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Κίνα είναι ανοησία, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το σοβαρό. Νομίζω ότι απλώς φοβίζουν ο ένας τον άλλον», συνέχισε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «αν θέλουν να πολεμήσουν με τη Ρωσία, θα είναι ένας τελείως διαφορετικός πόλεμος, όχι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Δείτε στη Μέση Ανατολή – είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση – μπορείτε να τις συγκρίνετε; Αν μιλάμε για πόλεμο μεταξύ μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, τότε θα ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν πιστεύω ότι άνθρωποι που είναι στα καλά τους μπορεί να σκεφθούν κάτι τέτοιο, όμως αν τους έρχονται τέτοιες σκέψεις, τότε ανησυχούμε».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και ότι η Κίνα πιθανότατα θα έχει απόθεμα 1.500 πυρηνικών κεφαλών μέχρι το 2035 εάν συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό η αύξηση του οπλοστασίου της. Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.889 πυρηνικές κεφαλές, έναντι 5.244 που ελέγχει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Απ’ αυτές, η Ρωσία έχει περίπου 1.674 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 1.670. Η έκθεση του Κογκρέσου καλεί τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμβατικές δυνάμεις και τις συμμαχίες της και να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Καμία δημοσίευση για προβολή