Ηλεκτρονική εφαρμογή έκδοσης άδειας εκναύλωσης ξένων θαλαμηγών άνω των 35 μέτρων στην Ελλάδα

Η αδειοδότηση αφορά στις εξής δύο κατηγορίες: α) Τύπου "Charter Permission", για σύμβαση ολικής ναύλωσης που εκτελείται εξ' ολοκλήρου εντός της Ελληνικής επικράτειας και β) Τύπου "Charter Permission Plus", για εκτέλεση σύμβασης ολικής ναύλωσης με τόπο έναρξης ή λήξης εντός Ελλάδας.

Ηλεκτρονική εφαρμογή για άδεια εκναύλωσης

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα ηλεκτρονική εφαρμογή με την οποία θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, η άδεια εκναύλωσης στην Ελλάδα ορισμένης χρονικής ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής υπό ξένη σημαία άνω των 35 μέτρων, σκάφη στα οποία θα παρέχεται δικαίωμα εκμετάλλευσης στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή e-CharterPermission στον ιστότοπο https://echarter.yna.gov.gr, που σηματοδοτεί ένα ακόμα βήμα μετάβασης του κλάδου σκαφών αναψυχής-yachting στην ψηφιακή εποχή, όπως και το άνοιγμα της αγοράς σε περισσότερα σκάφη που μπορούν να προσθέσουν υπεραξία σε υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.

Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί μια απλοποιημένη διαδικασία μέσω υπηρεσίας “μιας στάσης”, που θα διευκολύνει τη νόμιμη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα πολυτελών ξένων θαλαμηγών, μέσω της παροχής ναυλώσεων σε υψηλής προστιθέμενης αξίας πελάτες. Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής, θα καταστεί εφικτή η καταγραφή, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της πραγματικής δραστηριοποίησης των σκαφών στα οποία αφορά η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η απελευθέρωση των δυνάμεων του θαλάσσιου τουρισμού θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του εγχώριου κόμβου-cluster του κλάδου σκαφών αναψυχής, στον πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας, στην παροχή κινήτρων επαγγελματικών σκαφών αναψυχής (commercial yachts) για έδρα (home porting) σε Ελληνικούς λιμένες και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, αυτό αποτελεί και πρωταρχικό στόχο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω της γενικής γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων, ως μέρος της εθνικής θαλάσσιας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Η άδεια εκναύλωσης αφορά στις εξής δύο κατηγορίες: α) Τύπου “Charter Permission”, για σύμβαση ολικής ναύλωσης που εκτελείται εξ’ ολοκλήρου εντός της Ελληνικής επικράτειας και β) Τύπου “Charter Permission Plus”, για εκτέλεση σύμβασης ολικής ναύλωσης με τόπο έναρξης ή λήξης εντός Ελλάδας.

Η διάρκεια της άδειας ορίζεται, κατ’ αρχάς, στις είκοσι οκτώ (28) ημέρες, στοιχείο δυναμικό, με πρόβλεψη τροποποίησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή