Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία σε 64,8% τον Δεκέμβριο – Φλέγον ζήτημα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία σε 64,8% τον Δεκέμβριο

Σε 64,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο σε 12μηνη βάση, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή, τροφοδοτούμενη κυρίως από τη συστηματική διολίσθηση της Τουρκικής Λίρας, διαμορφώθηκε σε 2,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ακολουθεί και πάλι ανοδική τροχιά από τον Ιούνιο, έχοντας διαμορφωθεί τον Νοέμβριο σε 62%. Η άνοδος των τιμών στην Τουρκική οικονομία αφορά ιδιαίτερα στα προϊόντα διατροφής (+72%), στις μεταφορές (+77,1%), στην υγεία (+79,6%), στην εκπαίδευση (+82%), καθώς και στα ξενοδοχεία και στην εστίαση (+93,2%), σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Αν και υψηλοί, οι επίσημοι αριθμοί αμφισβητούνται από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), οι οποίοι υπολογίζουν την άνοδο τιμών καταναλωτή σε 127,2%. Στο πλαίσιο αυτό, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 49% την 1η Ιανουαρίου για να φθάσει τις 17.000 Τουρκικές Λίρες, δηλαδή περίπου 520 Ευρώ.

Παρά τις τακτικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, ο πληθωρισμός παραμένει ένα ζήτημα φλέγον στην Τουρκία τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος επανεξελέγη στο τέλος Μαΐου για μια τρίτη θητεία – θέλει να κερδίσει στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που πέρασαν το 2019 στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει αυξήσει το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της από 8,5% σε 42,5% από τον Ιούνιο προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, διατύπωσε στα τέλη Δεκεμβρίου την εκτίμηση πως η νομισματική σύσφιξη “πλησιάζει στο επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η πορεία προς τον αποπληθωρισμό”.

Καμία δημοσίευση για προβολή