30 έκτακτοι φόροι ταράζουν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες στην Ευρώπη. Ποιές χώρες “βάζουν χέρι” στο “απρόσμενο μπουμ κερδών”

30 έκτακτοι φόροι ταράζουν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τους Financial Times, συνολικά 24 χώρες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει, προτείνει ή εφαρμόσει έναν έκτακτο φόρο για τα απρόσμενα κέρδη στις ενεργειακές εταιρείες, τον οποίο πρότειναν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στις αρχές του 2022. Ενώ η αρχική πανευρωπαϊκή «εισφορά αλληλεγγύης» στις ενεργειακές εταιρείες είχε οριστεί να διαρκέσει μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, χώρες όπως η Ισπανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σχεδιάζουν να τις επιβάλουν μέχρι το 2024 και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το 2025. Η εισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει νομοθετηθεί να λήξει τον Μάρτιο του 2028. 
Αλλά οι τράπεζες έχουν γίνει όλο και περισσότερο στόχος, με την Τσεχία, τη Λιθουανία, την Ισπανία, η Ιταλία (και ενδεχομένως η Λετονία) να επιβάλλουν ή να σχεδιάζουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στο κλάδο.

Διευρύνεται ο κύκλος των εταιρειών που θα δεχτούν έκτακτη φορολόγηση

Σε άλλες χώρες, οι τομείς που καλύπτονται από έκτακτους φόρους έχουν διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Η Ουγγαρία έχει επιβάλει εισφορές σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και στους φαρμακευτικούς ομίλους. Η Πορτογαλία εισήγαγε εισφορά 33% στους διανομείς τροφίμων με υπερκέρδη που θα προκύψουν το 2022 και το 2023.

Η Κροατία προχώρησε ακόμα περισσότερο, εισάγοντας έναν έκτακτο φόρο που δυνητικά ισχύει για όλες τις εταιρείες που ανακοινώνουν έσοδα άνω των 300 εκατ. κορώνων (40 εκατ. ευρώ) για το 2022. Η Βουλγαρία σχεδιάζει επίσης έναν έκτακτο φόρο σε ολόκληρη την οικονομία.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει τις κυβερνήσεις για την αυξανόμενη προσφυγή σε έκτακτους φόρους, με έναν σύμβουλο να δηλώνει στους Financial Times ότι οι εισφορές αποτελούν γενικά «παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής» και κινδυνεύουν να αποτρέψουν μελλοντικές επενδύσεις.

Η Cristina Enache, οικονομολόγος για θέματα παγκόσμιας φορολόγησης στο Tax Foundation, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα «θα τιμωρούσαν την εγχώρια παραγωγή και θα στόχευαν τιμωρητικά ορισμένες βιομηχανίες χωρίς υγιή φορολογική βάση».

Ωστόσο, οι ακτιβιστές της φορολογικής δικαιοσύνης λένε ότι οι κυβερνήσεις έχουν δίκιο να φορολογούν τις εταιρείες που πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ σε μια εποχή που η αύξηση του κόστους των βασικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα, έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους να αγωνίζονται οικονομικά.ηγούμενων φορολογικών ετών.

  • Από τη Σύνταξη του economico, με πληροφορίες από τους Financial Times

Καμία δημοσίευση για προβολή