3+2 θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στην αιχμή των επιδιώξεων της Αθήνας

Τρία συν δύο θέματα έχει στη λίστα των συζητήσεών της με τους θεσμούς η Αθήνα, η οποία διεκδικεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Ειρήνη Χρυσολωρά), «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλισθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμόσει την πολιτική της” και συγκεκριμένα :

  • Tην αλλαγή της χρήσης των επιστρεφόμενων κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), από την εξόφληση χρέους σε επενδύσεις
  • Tη δυνατότητα μεταφοράς πιθανών υπερπλεονασμάτων από τη μία χρονά στην άλλη (smoothing mechanism).
  • Toν μη υπολογισμός στο κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα των κονδυλίων για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ.
  • Τημείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. στο 2-2,5% του ΑΕΠ).
  • Την αξιοποίηση υπερπλεονασμάτων, εφόσον προκύψουν, για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη τεθεί στους θεσμούς, ενώ για τα πρώτα τρία εξ αυτών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε και συγκεκριμένες προτάσεις εγγράφως στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών τους, που βρίσκονται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. «Παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά», είπε ο αξιωματούχος.

Οι τρεις φάκελοι που παρέδωσε στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών και αντιστοιχούν αθροιστικά σε δημοσιονομικό χώρο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για το 2020 προβλέπουν τα εξής: από την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs εξασφαλίζεται 1,3 δισ. για επενδύσεις, από τις δαπάνες λόγω μεταναστευτικών ροών περίπου 200 εκατ. ευρώ και άγνωστο πόσο από τα μεταφερόμενα υπερπλεονάσματα. Δεν είναι σαφές ακόμη, όπως άφησε να εννοηθεί ο αξιωματούχος, αν και πώς θα μετρήσει ο χώρος από τα SMPs και ANFAs, στο πλεόνασμα.

Το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζεται ότι θα τεθεί τον Απρίλιο, όταν θα είναι πιο καθαρή η εικόνα για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς.

Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξάλλου, συναρτάται με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Μια τέτοια ανάλυση ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τη Δευτέρα, μετά το Eurogroup, ότι θα ετοιμάσoυν οι θεσμοί, πιθανώς σε δύο μήνες.

Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η πιο δύσκολη διεκδίκηση, καθώς φαίνεται ότι συναντά αντιρρήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Ισως γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις υπόλοιπες, όπου ελπίζει να έχει καλύτερη τύχη. Ο αξιωματούχος, πάντως, χθες είπε ότι τα πέντε θέματα «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή