Αδ. Γεωργιάδης: Σεβαστή και λογική η ανησυχία του Α. Σαμαρά – Τι ισχύει με τη ρύθμιση

Αδ. Γεωργιάδης: Σεβαστή και λογική η ανησυχία του Α. Σαμαρά - Τι ισχύει με τη ρύθμιση

Διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της νέας τροπολογίας που αφορά στην άδεια διαμονής των μεταναστών, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «λανθασμένη» την απόφαση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η χώρα μας να μετατραπεί σε  «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών» και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.

«Σεβαστές και λογικές» τις ανησυχίες

Από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι η τοποθέτησή του δεν αποτελεί απάντηση στον κ. Σαμαρά, αποκαλώντας «σεβαστές και λογικές» τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, αλλά, όπως είπε, επί της ρύθμισης και προέβη σε περαιτέρω αποσαφηνίσεις.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω ότι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με προβληματίζει και είναι σεβαστή. Έχει διαχρονικά πολύ μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέμα και θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει ανησυχίες και να υπερασπίζει τις θέσεις του και είναι δική μας δουλειά να νομοθετούμε. Δεν είναι απάντηση στον αγαπημένο μου Αντώνη Σαμαρά που έχω λατρεία αλλά στην ουσία της διάταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Καλώ τους συναδέλφους όλων πτερύγων που αντιλαμβάνονται το πραγματικό ζήτημα έλλειψης εργατικών χεριών να υποστηρίξουν τη διάταξη. Δεν αντιδικώ με τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά είμαι στη διάθεσή του να εξηγήσω τα πάντα δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας».

Η ουσία της διάταξης

Όπως σημείωσε η ουσία της διάταξης για το μεταναστευτικό που προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες μετά από επταετή παραμονή στη χώρα και ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά δεν αλλάζει και επισήμανε πως επιχειρεί να επιλύσει το τεράστιο έλλειμμα εργατικών χειρών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Αλλάζουμε τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, τα κριτήρια του 2014 και όριζαν 7 χρόνια στην χώρα ως κριτήριο άδειας διαμονής στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι! Δεν αλλάζουμε τα 7 σε 3 όπως γράφεται», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περιοχές της χώρας που την ίδια στιγμή που δεν βρίσκουμε εργάτες γης για να μαζέψουμε τους καρπούς, έχουμε ανθρώπους και δεν τους επιτρέπουμε. Είναι παράλογο. Δεν έχουμε λόγο να το συνεχίσουμε».

Η “άπαξ ευκαιρία”

Ακολούθως μιλώντας επί της ρύθμισης εξήγησε, «δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή, δηλαδή αίτηση παροχής ασύλου, έγγραφο, έμβασμα και που την έχουν συμπληρώσει μέχρι 30 Νοεμβρίου 2023, θα μπορύν να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία».

«Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια και να δουλεύουν, τώρα μπορούν στους 2 μήνες», συμπλήρωσε και τόνισε πως εάν «πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας» για να τονίσει ότι η διαφορά με σήμερα είναι πως θα γνωρίζουμε ποιοι είναι και έτσι θα μπορούμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματικότερα την προβλεπόμενη νομοθεσία.

Μάλιστα ανέφερε ακόμα ότι η ίδια τροπολογία, «δίνει άδεια εργασίας σε 25.000 Ουκρανούς, οι οποίοι είναι σήμερα στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς εργασίας, μένουν στην Ελλάδα με ειδικό καθεστώς εργασίας, αλλά δεν μπορούν να εργαστούν. Δεν θέλουμε αυτοί οι 25.000 Ουκρανοί να δουλέψουνε; Μας πειράζει να πληρώνουν ένσημα στον ΕΦΚΑ;»

Θα αφορά 28.000 μετανάστες

Ως προς τον αριθμό που θα κάνουν χρήση της νέας διάταξης είπε: «πόσοι υπολογίζουμε να κάνουν χρήση της διάταξης; Σήμερα που ισχύει 7ετία, πόσοι είναι αυτοί που παίρνουν τέτοια άδεια διαμονής, από 6 ως 8 χιλιάδες. Μέσο όρο, 7.000 άνθρωποι το χρόνο. Εμείς κάνουμε άπαξ που θα αφορά 28.000 συνολικά γι’ αυτούς μιλάτε. Θα πείτε μπορεί να έρθουν 300.000! Να το δούμε πρακτικά: είσαι παράνομος μετανάστης ζεις 3 χρόνια παράνομα παίρνεις μαύρα λεφτά και σου λέει το κράτος αν κάνεις αίτηση να γίνεις νόμιμος παίρνεις άδεια διαμονής αλλά αν τη χάσεις χάνεις και άδεια διαμονής και πια δεν είσαι άγνωστος και γκρίζος».

“Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας”

 «Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Να το ξεκαθαρίσω. Δεν ισχυρίζομαι ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα λύσει το πρόβλημα των εργατικών χειρών. Μια μικρή ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα της ελλείψεως εργατικών χειρών, κυρίως σε αγροτικές εργασίας και στην κατασκευή, όπου είναι τα μεγάλα προβλήματα και ναι, στη βιομηχανία, θα λυθεί μόνο με νόμιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό, και κυρίως με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», είπε ο υπουργός Εργασίας.

“Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος ταυτόχρονα και τα δύο;”

Και πρόσθεσε: «Ήδη, τέτοιες συμφωνίες ετοιμάζονται με χώρες όπως η Γεωργία, η Ινδία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Αρμενία – είχα συνάντηση με τον υπουργό Αρμενίας χθες στο Ριάντ και είπαμε να έρθει και στην Αθήνα, για να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε εργάτες από την Αρμενία, από τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και το είδε ως μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα και θα έρθει σε μερικές εβδομάδες γι΄αυτό».

Ο ίδιος απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό. «Είναι άδικο, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως δήθεν οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων», είπε και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση αυτή, στα τέσσερα χρόνια που είναι κυβέρνηση, έχει μειώσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές, έχει κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα όλη η αριστερά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου και τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης, να κατηγορούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον ιθύνοντα νου των pushbacks και των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αλλού. Είναι δυνατόν ο ίδιος πρωθυπουργός που κατηγορείται από όλη την Αριστερά της Ευρώπης, ως ο ιθύνων νους των pushbacks, να είναι ο πρωθυπουργός των ανοιχτών συνόρων; Είναι δυνατόν να είναι ο ίδιος άνθρωπος ταυτόχρονα και τα δύο;».

Καμία δημοσίευση για προβολή