Αφγανιστάν: Πείνα και απειλή λιμού έναν μήνα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία– O άγριος καυγάς για το 1 δις δολάρια

Ταλιμπάν Αφγανιστάν

Πείνα, ουρές στις τράπεζες, απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και απειλή ακόμη και για λιμό συνθέτουν την εικόνα του Αφγανιστάν έναν μήνα μετά την κατάληψη της Καμπούλ και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες θανάτους, η η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για αναπτυξιακά έργα κατά την τελευταία 20ετία.

Στο χείλος του λιμού το Αφγανιστάν

Η ξηρασία και η πείνα οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στις πόλεις και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκφράζει φόβους ότι τα τρόφιμα πιθανόν να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του μήνα οδηγώντας έως και 14 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του λιμού.

Ενώ η έμφαση στη Δύση έχει δοθεί στο αν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών ή αν θα προσφέρει καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα, για πολλούς Αφγανούς η βασική προτεραιότητα είναι απλά η επιβίωση.

“Κάθε Αφγανός, κάθε παιδί, πεινάνε, δεν έχουν ούτε ένα σακουλάκι αλεύρι ούτε μαγειρικό λάδι”, λέει ένας κάτοικος της Καμπούλ, ο Αμπντουλάχ.
Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες, όπου το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης που έχει επιβληθεί ανέρχεται σε 200 δολάρια ώστε να προστατευθούν τα μειούμενα αποθεματικά της χώρας.

Σε ολόκληρη την Καμπούλ έχουν ξεφυτρώσει αυτοσχέδιες αγορές, όπου οι κάτοικοι πουλάνε ό,τι έχουν στα σπίτια τους, παρότι δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές.

Ακόμη και με δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια, η οικονομία του Αφγανιστάν παραπαίει με την ανάπτυξη να μην μπορεί να συμβαδίσει με την σταθερή αύξηση του πληθυσμού.
Οι θέσεις εργασίας είναι λιγοστές και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον από τον Ιούλιο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια του 1 δις δολαρίων

Μετά την χαοτική απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τον περασμένο μήνα, οι πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν ξεκινήσει να φθάνουν στην αφγανική πρωτεύουσα καθώς ανοίγει ξανά το νέο αεροδρόμιο.

Οι διεθνείς δωρητές έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ώστε να αποφευχθεί αυτό που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι θα είναι “η κατάρρευση ολόκληρης της χώρας”.

Ακόμη και η διανομή αυτής της βοήθειας όμως δείχνει αμφίβολη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, η διαχείριση του ενός δις δολαρίων  γίνεται μήλον της έριδας στους κόλπους της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

Ο άγριος καυγάς Μπαράνταρ – Χακάνι

Σύμφωνα με το BBC,  λίγες μέρες μετά την συγκρότηση της προσωρινής κυβέρνηση ξέσπασε άγριος καυγάς μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν για δύο λόγους: Για το ποιος πιστώνεται την νίκη στο Αφγανιστάν αλλά και το ποιος θα διαχειριστεί το 1 δις δολάρια της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Γκάνι Μπαράνταρ, συνιδρυτή της οργάνωσης που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Δύση και τον επικεφαλής των μαχητών των Ταλιμπάν Μουλά Αμπντούλ Ραχμάν Χακάνι.

Πηγές των Ταλιμπάν ανέφεραν στο BBC ότι ο Μπαράνταρ έφυγε από την Καμπούλ και μετέβη στην Κανταχάρ μετά τον καβγά. Το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και φήμες ότι πέθανε. Ωστόσο ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι απολύτως καλά στην υγεία τους και ασφαλείας.

Καμία δημοσίευση για προβολή