Αφοπλισμένη η αντιπολίτευση – Χαμένος στη μηχανή του χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας. Κοινότυπος και πληκτικός ο λόγος της Φώφης Γεννηματά

Opinion Poll: Η Ν.Δ κατακτά την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη με 164 έδρες
Policy Statements of the new Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, July 22, 2019. / Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης (Μέρα 3η), στη Βουλή, Αθήνα, 22 Ιουλίου, 2019

 

Σε προφανή αμηχανία βρίσκεται η αντιπολίτευση μπροστά στο προετοιμασμένο και αποφασιστικό ξεκίνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονός που έγινε πασίδηλο και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας αναζητά ισορροπία στο νέο του ρόλο, επιχειρώντας να πατήσει σε δύο βάρκες: την «προγραμματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση» και τον καταγγελτικό λόγο, που συνδέεται με την απειλή του «πεζοδρομίου». Η δε Κυρία Γεννηματά πελαγοδρομεί σε ανούσιες γενικολογίες, ζητώντας από την κυβέρνηση «καθαρές λύσεις και δεσμεύσεις».

Με νωπή ακόμα τη μνήμη και παρούσα την εμπειρία της φοροκαταιγίδας που επέβαλε η κυβέρνησή του, με καταδικασμένη στις εκλογές αντίληψη του «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ» για τη διακυβέρνηση, το κράτος, την οικονομία, την ανάπτυξη, την παιδεία, την ασφάλεια, οι καλά σχεδιασμένες αντίρροπες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οδηγούν τον κ.Τσίπρα σε μία έρημο επιχειρημάτων. Στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, εμφανίστηκε  σκυθρωπός, αφοπλισμένος και αδύναμος.

Χαμένος σε έρημο επιχειρημάτων ο Αλέξης Τσίπρας

«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» ήταν το βασικό του επιχείρημα στις ελάφρυνση από τα βάρη που επέβαλε η δική του κυβέρνηση. Και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του «για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν, για όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν» από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Διαμαρτυρήθηκε έντονα, μάλιστα, επειδή ο κ. Μητσοτάκης  υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ότι στις εκλογές ηττήθηκε ο λαϊκισμός. «Εμείς λαϊκιστές;» αναρωτήθηκε, επιχειρώντας να ξαναγράψει το παρελθόν του.

“Σας ζητώ κ. Τσίπρα να μπείτε στην μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Γιατί στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει όταν έχετε υποστεί τρεις εκλογικές ήττες σε διάστημα λίγων μηνών”, του απάντησε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Κυρία Φώφη Γεννηματά αναζητά λόγο ύπαρξης. Ο λόγος της στη Βουλή, κινήθηκε στο πλαίσιο του κοινότυπου βερμπαλισμού: «Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία. Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού», μας ενημέρωσε η κ. Γεννηματά, κάνοντας τάμα στο αυτονόητο…

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στη “εκνευριστικά” προγραμματισμένη, (για τους αντιπάλους του), ατζέντα του. Είπε ότι δέκα βασικά νομοσχέδια θα γίνουν νόμοι μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρθηκε όμως και στα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, ανέφερε.

“Η διαχωριστική ιδεολογική γραμμή είναι η ανάπτυξη”

Επιχειρώντας να εμπεδώσει ένα προφίλ εκσυγχρονιστή, διευρύνοντας τα ιστορικά πλαίσια  του κόμματός του, έδωσε το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι “μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες. Θα δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στον όρο προοδευτικός”.

Αναφερόμενος στην στρατηγική του, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. « Δείχνουμε στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της» είπε. Και προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την ασφάλεια, την υγεία.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή