Αυστηρούς όρους  θέτουν τα funds στους κόκκινους δανειολήπτες για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους

     

     

    Τα Funds: Αυστηρούς όρους  θέτουν τα funds στους κόκκινους δανειολήπτες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια  που αφορούν την α’ κατοικία, τα funds προβαίνουν σε λεπτομερή έλεγχο των δανειοληπτών ώστε να γίνει διαχωρισμός όσων χρειάζονται πραγματικά την ρύθμιση, από αυτούς που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς  πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί,  θα διεξαχθούν κανονικά.  Τους προσεχείς μήνες μάλιστα, έχουν  προγραμματιστεί  50.000 νέοι  ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 30.000 αφορούν  κύριες κατοικίες.

    H θέση των Ευρωπαίων : Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί  εδώ και έτη τονίζουν την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων  δανείων. Το τελευταίο διάστημα δε, το εκφράζουν εντονότερα, τόσο για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος διαχείρισης, όσο και για ένα νέο πλαίσιο για την α΄ κατοικία.

    Οι βασικές ρυθμίσεις: Δύο είναι οι νέες ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ελάφρυνση των δανειοληπτών. Πρώτον, τραπεζικό “κoύρεμα” έως και 25% του δανείου – σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η μέχρι τώρα  αποκλιμάκωση οφείλεται στα “κουρέματα”  των οφειλών και όχι στην ομαλή εξυπηρέτηση τους- και δεύτερον σχεδιάζεται η  παράταση της αποπληρωμής  των δόσεων του δανείου.

    Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη: Ό μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2019, είναι στο 3,41% , όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα βρίσκεται σε ποσοστό της τάξεως του 37,4% για το ίδιο διάστημα- το οποίο είναι και το υψηλότερο της Ευρώπης.  Η κατάσταση τείνει να αποκλιμακώνεται, καθώς το προηγούμενο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 42,1%. Ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται μεγάλο και να μην αφήνει τις Ελληνικές τράπεζες να ανακάμψουν. Οι τράπεζες θέτουν ως προτεραιότητα την μείωση των επιχειρηματικών δανείων μιας και είναι τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτή την στιγμή στην χώρα μας, έπειτα την αποκλιμάκωση των στεγαστικών δανείων και τέλος των καταναλωτικών.

    Ποιος ο  ρόλος των Stress Tests: To προσεχές διάστημα στόχος είναι  η αποκλιμάκωση των κόκκινων  δανείων, για την εξυγίανση των  ισολογισμών  των τραπεζών, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν σε ικανοποιητικό βαθμό την οικονομία. Η αποκλιμάκωση τους επείγει, μιας και  μέσα στην Άνοιξη  έχουμε  τα τραπεζικά Stress Tests.  Γι’ αυτό έως τότε οι τράπεζες θέλουν να έχουν μειώσει αρκετά των όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους , ώστε να παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα στα σενάρια αντοχής τους. Πράγμα το οποίο θα βελτιώσει και την απόδοση των Ελληνικών ομολόγων, καθώς και του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή