Αυτή είναι η χώρα με τις μεγαλύτες αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και δεν είναι οι ΗΠΑ

Όπως είναι γνωστό, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να επενδύουν ετησίως το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, αν και ο κανόνας αυτός δεν τηρείται απαρέγκλιτα ως σήμερα. Επίσης, είναι γνωστό ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι περισσότερες χώρες της συμμαχίας αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ωστόσο, υπάρχει και μια χώρα που κυριολεκτικά «τινάζει τη μπάνκα στον αέρα».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να προχωρήσει σε αμυντικές δαπάνες μεγαλύτερες του 4% του ΑΕΠ της, με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τη γειτονική Λευκορωσία.

Ειδικότερα, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι για το επόμενο έτος θα δαπανηθούν στην άμυνα 137 δισεκατομμύρια ζλότι, δηλαδή 33 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό μεγαλύτερο του 4% του ΑΕΠ της Πολωνίας, που μάλιστα ξεπερνάει κατά πολύ το περίφημο «πλαφόν» του NATO για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον ύψους 2% του ΑΕΠ των κρατών – μελών.

Πρωτιά

Κατ’ αυτό τον τρόπο η Πολωνία κατακτά την πρώτη θέση στο NATO, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ ως προς τις αμυντικές δαπάνες επί του ποσοστού του ΑΕΠ και ενδεχομένως να αυξήσει την διαφορά αυτή του χρόνου. Ήδη η χώρα έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες για την προμήθεια και την παραγωγή οπλικών και πυραυλικών συστημάτων καθώς και στρατιωτικών εξοπλισμών, όπως ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους τύπου NSM, αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών.

Ενδεικτικά, μόλις τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 96 επιθετικών ελικοπτέρων Apache στην Πολωνία σε ένα «πακέτο» αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη «παρτίδα» αμερικανικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams, ενώ εντός του 2023 έχει κλείσει συμφωνίες για αντιαρματικά βλήματα τύπου SPIKE, για αεροσκάφη τύπου ΑΣΕΠΕ.

Επίσης, η Πολωνία ετοιμάζεται να παραλάβει μαχητικά 5ης γενιάς τύπου F-35 και, μάλιστα, εξαρχής έχει επιχειρήσει να παραδόσει τα παλιότερα πολεμικά αεροσκάφη της – προερχόμενα από την εποχή του «Συμφώνου της Βαρσοβίας» – στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθεί η αεροπορική ισχύςη της χώρας, στη μάχη κατά της ρωσικής εισβολής.

Καμία δημοσίευση για προβολή