Αύξηση “Μαμούθ” 200% στον ειδικό φόρο καυσίμων στη Τουρκία

Τουρκία: Στο 70% οδεύει ο πληθωρισμός. Μέτρα πανικού από την Κεντρική Τράπεζα πριν τις δημοτικές εκλογές

Η Τουρκία αύξησε τον ειδικό φόρο καυσίμων κατά 200%, γεγονός που δύναται να προκαλέσει πίεση στον πληθωρισμό και να “σφίξει τιη θηλιά γύρω από τον λαιμό” των νοικοκυριών της χώρας.

Ο νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε διαφορετικές κατηγορίες καυσίμων – συμπεριλαμβανομένων της βενζίνης και του ντίζελ – δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Η αύξηση θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση για την ανάγκη ανοικοδόμησης περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς και να δώσει τη δυνατότητα στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει υψηλή ροή αποθεματικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ύψους άνω των 100 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 38% ετησίως, σε συνδυασμό με την αποδυναμωμένη λίρα και τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες της για να καλύψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα νέο νομοσχέδιο σχεδιάζεται που προβλέπει την άρση των εταιρικών φόρων και το διπλασιασμό του φόρου για τα αυτοκίνητα για το τρέχον έτος. Μια σειρά από αυξήσεις φόρων έχει ήδη εισαχθεί σε μια ποικιλία καταναλωτικών αγαθών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στις εκλογές της Μαΐου, υποσχέθηκε προσωρινή αύξηση του κατώτατου μισθού και αύξηση των συντάξεων. Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου μετά τις εκλογές.

Ο Ερντογάν τοποθέτησε νέα πρόσωπα στην οικονομία μετά τις εκλογές σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία. Οι πρώην τραπεζίτες της Wall Street Μεχμέτ Σιμσέκ και Χαφιζέ Γκαζιέ Ερκάν ορίστηκαν υπουργός Οικονομικών και διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Ένα ασυνήθιστο πείραμα που διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οδήγησε τις τιμές καταναλωτή πάνω από το 85% πέρυσι και εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή.

Το «δίδυμο» της νέας οικονομίας υπόσχεται σταθερότητα τιμών. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια – στο 15% από 8,5% – και αναμένεται να συνεχίσει αυτό που περιγράφει ως «σταδιακό» κύκλο σύσφιξης αυτόν τον μήνα.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή