Αύξηση της μοναξιάς στους 25άρηδες καταδεικνύει αμερικανική έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychiatry

    A female leaning against the wall looking down in a hallway with blurred background in Alcatraz Island, SF.

    Αύξηση της μοναξιάς καταδεικνύει αμερικανική έρευνα που έγινε και εμφανίζει να νιώθουν μικρότερη μοναξιά οι άνθρωποι μεταξύ 60 και 70 ετών, ενώ τη μεγαλύτερη μοναξιά νιώθουν οι άνθρωποι που είναι μεταξύ 20 και 30 ετών!  Οι ηλικίες 40 έως 50 καταγράφουν σχετική αύξηση της μοναξιάς, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

    Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στο γενικά υψηλό στρες που έχουν, καθώς εκτός άλλων, αναζητούν κατάλληλο σύντροφο αλλά και προσπαθούν να κάνουν ή να εξελίξουν την καριέρα τους.  Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Τάνια Νγκουγιέν, ρόλο παίζει ακόμα το ότι «πολλοί άνθρωποι 20 έως 30 ετών, στην τρέχουσα τη δεκαετία, συνεχώς συγκρίνουν τους εαυτούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχούν πόσα likes και πόσους “ακόλουθους” έχουν».

    Αντίθετα οι άνθρωποι μετά τα 40 εμφανίζουν προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, διαβήτη κ.ά. και αρχίζουν να βιώνουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων τους και τα παιδιά τους γίνονται ολοένα πιο ανεξάρτητα, πράγμα που αυξάνει τη μοναξιά της μέσης ηλικίας.

    Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Ντίλιπ Τζέστε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο με ομάδα ερευνητών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry» όπου ανέλυσαν στοιχεία από απαντήσεις 2.843 ατόμων, ηλικίας 20 έως 69 ετών, από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

    Διαπιστώθηκε ότι, άσχετα με την ηλικία, με τη μοναξιά σχετίζονται τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και συμπόνιας προς τους άλλους, τα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα, η έλλειψη συζύγου ή συντρόφου, το μεγαλύτερο άγχος και οι συχνές διαταραχές του ύπνου.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, η μοναξιά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, που επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, καθώς και το προσδόκιμο ζωής τους.  Επιπλέον, η μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενες έρευνες για την έντονα αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη μοναξιά και τη σοφία, ιδίως στον βαθμό που η τελευταία εκφράζεται μέσω ενσυναίσθησης και συμπόνιας.

    Όπως ανέφερε ο Δρ. Τζέστε: «Η συμπονετική διάθεση φαίνεται να μειώνει το επίπεδο της μοναξιάς σε όλες τις ηλικίες, πιθανώς επιτρέποντας στους ανθρώπους να αντιληφθούν με ακρίβεια και να ερμηνεύσουν τα αισθήματα των άλλων και έτσι να τους βοηθήσουν, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα».

    Ταυτόχρονα, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους είναι ιδιαίτερα επίκαιρα λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των lockdowns παγκοσμίως. «Η μοναξιά επιδεινώνεται από τη φυσική απόσταση, που είναι αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας», τόνισε ο δρ Τζέστε.

     

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

    Καμία δημοσίευση για προβολή