Προς αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς και στράτευση στα 18, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου

αύξηση στρατιωτικής θητείας στράτευση

Τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να εξισωθεί με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

  • Τη σχετική εισήγηση φέρεται να έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης  το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση του στρατεύματος έστω και για τρεις μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες ΕΣΣΟ θα ισχύσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες (ΣΚΑΪ), σε όσους κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό  να αυξηθεί η στρατιωτική  τους θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση.Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα.

  • Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, την Κυριακή,  στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Πέτσας: Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα συζητηθεί χωρίς ταμπού

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε στον ΣΚΑΙ για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

  • «Κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι σκέψεις και συζητήσεις για αλλαγές στη θητεία», ανέφερε ο Στελιος Πέτσας

Επιπλέον εξήγησε ότι έχουν μειωθεί οι νεότεροι στο στράτευμα και ένα ζήτημα είναι η στράτευση στα 18 έτη, και ένα άλλο η διάρκεια της θητείας, που πρέπει να συζητηθεί «χωρίς ταμπού».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «όλα αυτά είναι συνάρτηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είμαστε στη φάση της απόφασης» αλλά κάποια ταμπού θέματα πρέπει να τεθούν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές απειλές.

Μετά τη συζήτηση θα παρθούν οι αποφάσεις, όχι ερήμην της κοινωνίας, μαζί με την κοινωνία» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Καμία δημοσίευση για προβολή