Αγωνία στην κυβέρνηση για την έκθεση του ΔΝΤ – Φοβούνται ότι έρχεται “ολοκληρωτικό χτύπημα”

Αγωνία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση συνολικά για την δημοσιοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) της έκθεσης του “Αρθρου 4” για τη χώρα μας.

Το γεγονός μάλιστα ότι η έκθεση είναι έτοιμη από την Πέμπτη αλλά η επίσημη ανακοίνωσή της μετατέθηκε για σήμερα Τρίτη, προσθέτει αρκετό μυστήριο για το τι πραγματικά συνέβη όλες αυτές τις μέρες, δεδομένης και της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε στη χώρα μας με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης θα είναι ένα ακόμα χτύπημα -ολοκληρωτικό όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις- στο κυβερνητικό αφήγημα περί… εξόδου από τα Μνημόνια και επί της ουσίας θα “καίει” τις φιέστες του Αυγούστου.

Στο Βερολίνο η έγκριση της δόσης

Επιπλέον, αύριο 1η Αυγούστου θα συζητηθεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η τυπική έγκριση της τελευταίας δόσης του τρίτου Μνημονίου προς τη χώρα μας  στον απόηχο όσων συνέβησαν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, μετά την «άτσαλη» ανακοίνωση της αναβολής για έξυ μήνες στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και Σάμος). Λογικά το κοινοβούλιο της Γερμανίας θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο τα όσα θα ειπωθούν -και δεν αναμένονται διόλου κολακευτικά λόγια από τους Γερμανούς- κατά τη συνεδρίαση θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και θα αξιολογηθούν αναλόγως.

Χρέος και μεταρρυθμίσεις

[more]

Το ελληνικό υπουργείο επί των Οικονομικών, περιμένει από το ΔΝΤ ένα καλό σήμα για τη βιωσιμότητα του Χρέους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων όμως να λάβει μια έκφραση στήριξης περί “μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας” για τα επόμενα 15 χρόνια με κάποιες αμφιβολίες για μετά το 2013. Επιπλέον, θα επισημαίνεται στην έκθεση η απώλεια του waiver για τις τράπεζες και ο αποκλεισμός της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης (QE) της Ευωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκεί που αναμένεται να δώσει έμφαση το ΔΝΤ είναι στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, στο Ασφαλιστικό και στην περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 και τι ενδεχομένως θα σημαίνει τυχόν υπαναχώρηση της κυβέρνησης! Μάλιστα, το ίδιο θέμα ενδέχεται να απασχολήσει και την Γερμανική Βουλή, μετά τον «πάγο» που έβαλε η Γερμανική κυβέρνηση στις αποφάσεις του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης-«κάβα» ύψους 15 δισ. προς την χώρα μας.

Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα επιμείνει το Ταμείο είναι οι εξής:

  •  η διατήρηση και η επέκταση των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων νέων ανατροπών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις ομαδικές απολύσεις.
  • η σημαντική επιτάχυνση της απελευθέρωσης των “κλειστών” επαγγελμάτων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.
  •  η πλήρης εφαρμογή των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, περιλαμβανομένων των οικοδομικών υλικών και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και
  • την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων ειδικά σε 24 τομείς όπου παραμένουν εκκρεμότητες στην οριστικοποίηση της δευτερογενούς νομοθεσίας με σύσταση για νέο κύκλο παρεμβάσεων στο περιβαλλοντολογικό τομέα.

Εμφαση αναμένεται να δίδεται στην έκθεση του Ταμείου στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα στην απομείωση των κόκκινων δανείων αλλά και στο πεδίο του δημοσίου.

Το διακύβευμα της έκθεσης

Τι διακυβεύεται όμως από την έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας και τα συμπεράσματά της;

Θεωρητικά η Ελλάδα, μετά τη λήξη του προγράμματος, περνάει σε μια εποχή… κανονικότητας καθώς, εποπτευόμενη από τις αγορές, θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να μπορεί να δανείζεται όπως όλες οι χώρες του κόσμου.

Το ΔΝΤ, ως… τεχνικός παρατηρητής στο εξής θα μπορεί να εκφράζει διαφωνίες, ανησυχίες ή γκρίνιες, χωρίς να δεσμεύεται από την συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δανειστές. Μια θετική έκθεση όμως από το ΔΝΤ θα δίνει τον «τόνο» και στους υποψήφιους επενδυτές να «αγοράσουν» Ελλάδα, αν και η Αθήνα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να βγει στις αγορές με ομόλογο 15ετίας ή μεγαλύτερης διάρκειας. Αντιθέτως σκοπεύει να αναχρηματοδοτεί μόνον ομόλογα που λήγουν στα αμέσως προσεχή χρόνια ή να επεκτείνει κάποια από τα ήδη υπάρχοντα, «ψαρεύοντας στα ρηχά» για διάρκειες μικρότερες των 15 ετών.
 
Στα “παζάρια” της Ασίας

Με την «βούλα» του ΔΝΤ πάντως, ο υπουργός Οικονομικών υκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο κι ένα ταξίδι-αστραπή στην Άπω Ανατολή (σ.σ.: το ταξίδι οργανώνει η Rothschild) αναζητώντας ξένους επενδυτές στα «μεγάλα παζάρια» της Ασίας για να καλύψουν με νέα κεφάλαια τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων ύψους 11 δισ. κατά την διετία 2019-2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ [home]

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή