Αγριο διπλωματικό παρασκήνιο: Ο ρόλος της Μέρκελ, ο παράγοντας Μπάιντεν και οι επόμενες NAFTEX. Στην ειδική Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ

Η επίμονη Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η τελευταία της πρόταση προς Αθήνα και Αγκυρα έχει τους εξής άξονες:

  • Να αναβληθεί η κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο και να μην ζητηθούν κυρώσεις από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ που θα γίνει στο τέλος Αυγούστου, χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις που θα δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, δηλαδή δια της διολισθήσεως.
  • Σε αντάλλαγμα, η Αγκυρα, που ετοιμάζει νέες NAFTEX για την περίοδο μετά τις 23 Αυγούστου όταν λήγει η τρέχουσα, να μη στείλει πολεμικά πλοία σε περιοχές έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως είναι η νότια περιοχή της Κρήτης και να σταματήσει την εμπρηστική αναθεωρητική ρητορεία.
  • Να ξεκινήσουν συνομιλίες Σουρανή-Καλίν (της διπλωματικής συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη και του εξ απορρήτων του Ερντογάν) ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι διερευνητικές επαφές που πάγωσαν με ευθύνη της Αγκυρας το 2016 για τα ζητήματα του Αιγαίου.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία σε καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Και επομένως θεωρεί ότι πρέπει η άλλη πλευρά να αλλάξει τακτική προκειμένου να γίνουν κινήσεις καλής θέλησης από την Αθήνα.

  • Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποκρούσει τις γερμανικές πιέσεις και η συμφωνία με την Αίγυπτο θα έρθει για κύρωση στη Βουλή μαζί με τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ.

Τι κλονίζει την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι η αγωνία του Ρ.Τ.Ερντογάν για ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Τζ. Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η προσωπική-οικονομική του σχέση με τον Ντ. Τραμπ του προσφέρει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, ενώ οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του Τζ. Μπάιντεν τον κλονίζουν.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν τις αμερικανικές εκλογές, ώστε να υπάρχουν, εάν και όταν αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μέχρι τον Νοέμβριο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο από αρμόδιους παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας.

Στην ειδική Σύνοδο Κορυφής οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αργά χθες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσουν την ειδική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο θέμα στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό.

Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήουν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία.

Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Καμία δημοσίευση για προβολή