«Ακάθεκτη» η Ελλάδα στις αγορές, και νέα υποχώρηση του κόστους δανεισμού της χώρας

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν επετεύχθη ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά και παρότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα αύξηση των επιτοκίων, η Ελλάδα ζει μια διαρκή… άνοιξη στις αγορές.

Πέφτει-πέφτει… το κόστος δανεισμού

Συγκεκεριμένα, το κόστος δανεισμού της χώρας κατέγραψε και νέα μείωση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,641%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού bund, ανέρχονται στις 128 μονάδες βάσης.

Για να γίνει κατανοητή η εμπιστοσύνη των αγορών προς τους ελληνικούς τίτλους, μιας σύγκριση είναι αρκετή: σήμερα η Ελλάδα δανείζεται μέσω δεκαετών ομολόγων με χαμηλότερο επιτόκιο όχι μόνο από την Ιταλία (4,05%), αλλά κι από το Ηνωμένο Βασίλειο (4,29%), τις ΗΠΑ (3,74%), την Κύπρο (3,77%), το Ισραήλ (3,73%) κ.α.

Παρότι o οίκος Fitch, όπως και αναμενόταν, δεν προχώρησε την Παρασκευή σε αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αγνοείται από το 2010, θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει τις αισιόδοξες εξελίξεις.

Τον Σεπτέμβριο τα νεώτερα

Το επόμενο «ραντεβού» με τους διεθνείς οίκους είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ο DBRS επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το πολυπόθητο investment grade. Θα ακολουθήσουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s.

Εφόσον ένας από τους τρεις αναβαθμίσει την Ελλάδα, τότε αυτομάτως η χώρα θα ανακτήσει τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, σηματοδοτώντας και τυπικά τον τερματισμό της εποχής των «σκουπιδιών» για τους ελληνικούς τίτλους.

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίους, αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό ρίσκο, κάτι το οποίο προεξοφλεί θετικές εξελίξεις για την οικονομία. Σε συνδυασμό δε, με τις ανθεκτικές επιδόσεις του ΑΕΠ, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικό momentum για τους ελληνικούς τίτλους.

Καμία δημοσίευση για προβολή