Αλαλούμ στο ΣΥΡΙΖΑ με το Μαδούρο: H κυβέρνηση συντάσσεται με την ΕΕ, οι ευρωβουλευτές της όχι…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «αδειάζει» το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Με τη σειρά τους οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζουν» τον Αλέξη Τσίπρα και τάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο Παπαδημούλης κράτησε τα προσχήματα

Αυτή είναι η τραγελαφική κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού και εσωτερικού, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίζει το κοινό ανακοινωθέν στο Βουκουρέστι και τους ευρωβουλευτές του κόμματος – πλην Παπαδημούλη – να την καταψηφίζουν στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξωτερικών υποθέσεων (το ένα από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ – ήτοι η «Άνω Βουλή» της Ένωσης) που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 κρατών -μελών συναντήθηκε στο Βουκουρέστι. Η Ρουμανία έχει αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου.

Στο Βουκουρέστι οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) αποφάσισαν να συνυπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (της «υπουργού Εξωτικών» της EE) Φεντερίκα Μογερίνι.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «υπάρχει πλήρης ενότητα μεταξύ των κρατών – μελών για τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης (του Χουάν Γκουαϊδό ) και την αναγνώριση ότι πρόκειται για το δημοκρατικό, νόμιμο σώμα της Βενεζουέλας και το θεσμό που πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί στην εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας».

Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζει τη στάση της ΕΕ, οι Ευρωβουλευτές του την απορρίπτουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» ψήφισαν οι δύο από τους τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ την αποχή επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Περισσότερα σε λέξεις

Η ψήφος των βουλευτών

Συγκεκριμένα, υπέρ της πλειονοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ. Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «μη δεσμευτικό», καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ, το Κοινοβούλιο, ως το δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ (το άλλο είναι το Συμβούλιο της ΕΕ) δεν έχει αρμοδιότητες για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Ωστόσο, ως το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους Πολίτες και εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου, το ψήφισμά του αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Κύρτσος: Δεν μπορείς να είσαι υποστηρικτής του Μαδούρο και υποψήφιος για Νόμπελ 

Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Γιώργος Κύρτσος, άφησε βαριά υπονοούμενα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Mε αφορμή την στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία, τόνισε ότι «Οι Podemos έχει αποδειχθεί ότι τα παίρνανε». Αυτός ο ζήλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγείται διαφορετικά, υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος.

«Ο Παπαδημούλης έλειπε αλλά ο Κούλογλου και η Κούνεβα κάλυψαν επάξια το κενό και έδωσαν μάχη υπέρ του Μαδούρο» ήταν το δηκτικό σχόλιο του Γιώργου Κύρτσου για όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο και την στάση που κράτησαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι ακατανόητη η άποψη που εκφράζεται ότι ο Μαδούρο είναι δημοκρατικά εκλεγμένος. «Μιλάμε για 40 δολοφονίες αντιφρονούντων την τελευταία εβδομάδα… Οι Συριζαίοι παίζουν καθυστέρηση για να κάνει διάλογο ο Μαδούρο και να εξοντώσει το σύνολο των αντιπάλων του» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κύρτσος μιλώντας στην εκπομπή των Γιώργου Κουβαρά και Γιώργου Πιέρρου.

Ο Γιώργος Κύρτσος μίλησε επίσης για υποκρισία εκ μέρους του Τσίπρα. «Δεν μπορείς να είσαι υποψήφιος για Νόμπελ και ταυτόχρονα υποστηρικτής του Μαδούρο» και πρόσθεσε ότι μπαίνει πλέον και το θέμα των χρηματοδοτήσεων.

«Οι Podemos έχει αποδειχθεί ότι τα παίρνανε από το καθεστώς… Τώρα ποιος ακριβώς τα παίρνει και πως τα παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ θα το δούμε όταν ανοίξουν τα αρχεία του καθεστώτος» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Αυτός ο ζήλος τους να μην πέσει το καθεστώς δεν εξηγείται διαφορετικά» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι υπάρχουν φίλοι του πρωθυπουργού που μπαινοβγαίνουν εκεί όπως ο Νίκος Παππάς». «Δεν ξέρω τι τουρισμός είναι αυτός» πρόσθεσε ο Γιώργος Κύρτσος.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή