Αλλάζουν οι ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2019

Νωρίτερα πρόκειται να ξεκινήσουν το 2019 οι υποβολές φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018, με στόχο της ΑΑΔΕ το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Ως προς τις υποχρεώσεις πληρωμής του φόρου, δεν αλλάζει κάτι όποτε και αν έρθουν αντιμέτωποι με το εκκαθαριστικό τους οι φορολογούμενοι: θα πρέπει να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις, με πρώτη τον Ιούλιο.

Αντιθέτως όμως, οι φορολογούμενοι που θα τύχουν επιστροφής φόρου και συνήθως σπεύδουν πρώτοι να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους, θα μπορέσουν να εισπράξουν τις επιστροφές νωρίτερα.

Θεωρητικά οι πρώτες επιστροφές θα μπορούν να ξεκινήσουν να δίδονται και από τον Απρίλιο ή Μάιο -με ρυθμούς 300-350 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσα θα αλλάξουν για το 2019

[more]

Το 2019 δρομολογούνται αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων που θα μπορούν να γίνονται και ξεχωριστά από τους συζύγους. Για πρώτη φορά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου την πρόθεσή τους ηλεκτρονικά στο Taxinset, εάν σκοπεύουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις μεμονωμένα από τον σύζυγο.

Μέσα σε 15 ή 20 μέρες μετά, η ΑΑΔΕ προτίθεται να ανοίξει την πλατφόρμα για να ξεκινήσει η συμπλήρωση των εντύπων Ε1. Αλλάζει όμως και το εγχειρίδιο των οδηγιών τις οποίες θα ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι.

Οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν τον αριθμό των δηλώσεων οπότε η ΑΑΕΔΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο της υπολογιστικής ισχύς του συστήματος Taxis για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αντέξει το πλήθος των ξεχωριστών υποβολών που θα υποβληθούν από συζύγους που επιλέγουν να μην τις καταθέτουν πια από κοινού ως ενιαίο νοικοκυριό.

Εκτός από την υποδοχή των επιπλέον δηλώσεων που θα υποβληθούν, η ΑΑΔΕ προετοιμάζεται και για την εξίσου απαιτητική διαδικασία εκκαθάρισης που θα επακολουθήσει. Και αυτό γιατί ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογίζονται ξεχωριστά και όλα τα εισοδήματα, τα τεκμήρια και τα ποσά εκκαθάρισης που προκύπτουν ανά κατηγορία φορολογουμένων, ανάλογα και με το ποιος θα εμφανίζει στην δήλωσή του τα όποια προστατευόμενα μέλη (παιδιά) της οικογενείας, τα περιουσιακά στοιχεία κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή και πρόβλεψη απαιτείται και για τον σωστό διαχωρισμό και υπολογισμό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες κλπ) καθώς από αυτές εξαρτάται και το ύψος του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Καθώς για τα ποσά αυτά αντλείται ηλεκτρονική πληροφόρηση από τις τράπεζες, επιδιώκεται γίνει ο -κατά το δυνατόν- πιο σωστός επιμερισμός για πληρωμές που γίνονται μέσω κοινού τραπεζικού λογαριασμού ή με τη χρήση κοινών καρτών.

Για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς (τράπεζες, επιχειρήσεις, ασφαλιστικοί φορείς κλπ) θα αποστείλουν εγκαίρως στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία τα οποία συμπληρώνονται στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές μισθωτών, οι καταβαλλόμενες συντάξεις, οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση κάθε είδους δανείων προκειμένου να μην ανακύψουν καθυστερήσεις και προβλήματα την κρίσιμη στιγμή έναρξης της διαδικασίας υποβολής (λάθη, υπερφόρτωση του TAXISnet κλπ).

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή