Άλμα στις τιμές των αστικών ακινήτων – Ο ρόλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων και επενδυτικών κεφαλαίων

Μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς καταγράφονται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Υπάρχουν βεβαίως και περιοχές της χώρας, όπου η κρίση επιμένει και οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται χαμηλά. Η διαφορά αυτή σχετίζεται με τη ζήτηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Όπως προκύπτει από τον δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων (SPI) ανά περιοχή που δημιούργησε η ιστοσελίδα Spitogatos, με βάση πραγματικά δεδομένα αγγελιών, το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια, με 2.531ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στο Κιλκίς με 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο καταγράφηκε στο κέντρο Αθήνας με τιμές να απογειώνονται 30,9%. Ακολουθεί με άνοδο 25% ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ στο +18% ήταν οι τιμές πώλησης και στον Πειραιά και στο +13% στα νότια προάστια Αττικής.  Αντιτθέτως στα Γρεβενά είχαμε βουτιά των τιμών (-30.7%), ενώ πτώση είχαμε επίσης σε περιοχές όπως η Δράμα, η Κοζάνη, το Ηράκλειο Κρήτης και η Λέσβος.

Σχετικά με τις ενοικιάσεις, χαμηλότερη τιμή καταγράφεται και εδώ στο Κιλκίς με 2.9€/τ.μ. με την η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 31€/τ.μ. Στο κέντρο της Αθήνας είχαμε αύξηση των ενοικίων μεγαλύτερη του 10%, ενώ στα βόρεια προάστια της Αττικής η ανατίμηση ξεπέρασε το 11%. Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις είχαμε στα ενοίκια του Πειραιά (+14,40%) και των προαστίων του (+20%).

Περισσότερα σε λέξεις

Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εικόνα του πρώτου τριμήνου επισημαίνει ότι για να υπάρξει μία ευρύτερη ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών, που δεν θα συνδέεται με τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα απαιτηθεί δυναμική οικονομική ανάπτυξη και επιστροφή της «όρεξης» για στεγαστικά δάνεια. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Η εγχώρια ζήτηση, αμιγώς για χρήση πρώτης κατοικίας, δεν παρουσιάζει ακόμα σημαντική δυναμική, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς ρυθμούς αποκατάστασης της οικοδομικής δραστηριότητας για νέες κατοικίες, αλλά και χρηματοδότησης από τα πιστωτικά ιδρύματα για νέα στεγαστικά δάνεια. Παρόλα αυτά η ανάκαμψη έχει σίγουρα αρχίσει την τελευταία διετία. Οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2019, στο σύνολο της χώρας, ήταν αυξημένες κατά 4,0% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν πέρυσι με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6%, ύστερα από πτώση 1% το 2017.
Ο ρόλος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων – Airbnb

Αξίζει να σημειώσουμε πως ακόμη και στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στις τιμές, σημειώνονται ανατροπές. Οι περισσότερο κερδισμένοι δεν είναι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις αποκαλούμενες καλές περιοχές όπως το Κουκάκι, η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Ζάππειο και το Κολωνάκι.

Η συγκεκριμένα αγορά καθοδηγείται κατά βάση από τους επενδυτές, εγχώριους αλλά και αλλοδαπούς, κυρίως Ισραηλινούς, Κινέζους, Τούρκους, οι οποίοι αγόρασαν πλήθος ακινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πλατεία Βάθης, την Κυψέλη, την Πλατεία Αττικής σε τιμές από 600 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τη naftemporiki

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή