Αμφίρροπος, με προβάδισμα Μακρόν, ο δεύτερος γύρος στη Γαλλία. Που διαφέρουν οι πολιτικές των υποψηφίων στην οικονομία, την Ευρώπη και την Ατλαντική Συμμαχία

Μακρόν Λεπέν

Εξαιρετικά αμφίρροπος αναμένεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TF1 που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, επί δείγματος 1.000 ατόμων, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει με 51% έναντι 49% της Μαρίν Λεπέν. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις παραινέσεις πολλών υποψηφίων και πολιτικών αρχηγών υπέρ της ψήφου στον Μακρόν, οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους σε σημαντικό βαθμό δεν τους ακολουθούν.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιές είναι οι θέσεις των δύο υποψηφίων σε σημαντικά ζητήματα, όπως τις αναλύει το Reuters:

1. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΛΕΠΕΝ : Η ακροδεξιά κληρονόμος του πρώην Εθνικού Μετώπου, μετέτρεψε το κόμμα της ακραίας ελεύθερης αγοράς, σε ένα κόμμα που υποστηρίζει τις μεγάλες δαπάνες και τον προστατευτισμό.

Θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική με επίκεντρο το σύνθημα «Αγοράστε γαλλικά» (κυρίως για για τους δημόσιους διαγωνισμούς), να μειώσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από τα 20, να καταργήσει τον φόρο εισοδήματος για όσους είναι κάτω των 30 ετών και να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% από 20%.

Θα ξόδευε επίσης 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 5 χρόνια για να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και να προσλάβει επιπλέον 10.000 υγειονομικούς. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα αυξάνονταν κατά 15% σε 5 χρόνια.

Ο Gilles Ivaldi, πολιτικός επιστήμονας στο Sciences-Po, λέει μάλιστα ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός της είναι πιο αριστερά από ό,τι εδώ και δεκαετίες.

ΜΑΚΡΟΝ : Ο Γάλλος ηγέτης σχεδιάζει να διπλασιάσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που εφάρμοσε κατά την πρώτη του θητεία. Ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματός του είναι επίσης η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας σύνταξης στα 65 από 62.

Ο Μακρόν υπόσχεται επίσης να εξαρτήσει ορισμένα επιδόματα πρόνοιας από 15-20 ώρες μετεκπαίδευσης των δικαιούχων , παρόμοια με τις πολιτικές σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Βρετανία.

Η ασφάλιση ανεργίας, η οποία επί του παρόντος εγγυάται στους εργαζομένους έως και τα δύο τρίτα του μισθού τους για δύο χρόνια, εάν χάσουν τη δουλειά τους, θα συνδυαστεί με την ισχύ της οικονομίας.

Στην προσπάθειά του να παραμείνει πιστός στο μότο του «ούτε αριστερά ούτε δεξιά», υποσχέθηκε επίσης να αυτοματοποιήσει τα επιδόματα για όσους αδύνατους πληρούν τις προϋποθέσεις αντί να απαιτείται από τους δικαιούχους  να υποβάλουν σχετική αίτηση.

2. Η ΕΥΡΩΠΗ 

ΛΕΠΕΝ: Παρόλο που έχει εγκαταλείψει τα προηγούμενα σχέδια να εγκαταλείψει το ευρώ και να πληρώσει το χρέος της Γαλλίας σε νεοσύστατα φράγκα, η Λεπέν έχει δεσμευτεί να περικόψει τις εισφορές στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια κίνηση θα έθετε το Παρίσι σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα μέλη της ΕΕ.

Επιμένει ότι το γαλλικό δίκαιο πρέπει να υπερισχύει των κανόνων της ΕΕ, σε μια αμφισβήτηση στο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης, και λέει ότι θέλει τελικά να αντικαταστήσει την ΕΕ με μια «Ευρώπη των εθνών», αν και δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πώς θα μοιάζει αυτό.

Η Λεπέν έχει δηλώσει ότι θα απασχολούσε επίσης χιλιάδες τελωνειακούς πράκτορες για τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων χωρών της ΕΕ, με υποτιθέμενο στόχο ότι θα καταπολεμήσει την απάτη. Οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα υπονόμευε την ενιαία αγορά.

ΜΑΚΡΟΝ: Ο ένθερμος φίλος της Ευρώπης θα συνεχίσει την προσπάθειά του να αναπτύξει αυτό που αποκαλεί «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης στην άμυνα, την τεχνολογία, τη γεωργία και την ενέργεια και να μειώσει την εξάρτηση της Ένωσης από άλλες δυνάμεις.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μακρόν προσπάθησε να επαναπροσανατολίσει την ΕΕ προς μια πιο προστατευτική στάση, εμποδίζοντας κάποιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη και δημιουργώντας επίσης έναν μηχανισμό που εντείνει τον έλεγχο των εξαγορών στρατηγικών εταιρειών της ΕΕ από πολυεθνικές εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακρόν είναι επίσης πιθανό να πιέσει για περισσότερο έλεγχο στη δράση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη και έχει δηλώσει ότι ήθελε να δημιουργήσει μια «ευρωπαϊκή πλατφόρμα» για να ανταγωνιστεί το Facebook.

3. Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΛΕΠΕΝ : Η Λεπέν θέλει να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι αντίπαλοι της την κατηγορούν ότι αυτό την φέρνει πολύ κοντά στη Μόσχα. Το κόμμα της έλαβε τραπεζικό δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014 και η ίδια φιλοξενήθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να είναι και πάλι σύμμαχος μετά τον πόλεμο.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, αποκάλεσε τον εαυτό της «Γκολίστρια», αναφερόμενη στον μεταπολεμικό ηγέτη Σαρλ ντε Γκωλ, και είπε ότι θα ακολουθούσε μια εξωτερική πολιτική που θα κρατούσε ίσες αποστάσεις από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

ΜΑΚΡΟΝ : Παρόλο που ο Μακρόν αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» το 2019, έκτοτε είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το «ανάστησε».

Ωστόσο, θα επιδίωκε να οδηγήσει τους Ευρωπαίους σε μεγαλύτερη αμυντική αυτονομία και σε μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Μακρόν ώθησε την ΕΕ να επικεντρωθεί περισσότερο στον Ινδο-Ειρηνικό και την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Ωστόσο, συγκρούστηκε με την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα όταν η Αυστραλία αθέτησε μια τεράστια συμφωνία για τα υποβρύχια με τη Γαλλία.

Έχει επιφυλαχτεί για το αν θα συνεργαστεί τελικά με τη νέα συμμαχία ασφαλείας ΗΠΑ -Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας (που ονομάζεται AUKUS) απέναντι στην Κίνα ή θα επιδιώξει να πείσει την ΕΕ να ακολουθήσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική έναντι του Πεκίνου.

  • Βασισμένο στην ανάλυση του Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή