Ανακούφιση σε Σκόπια, Αθήνα και Ουάσινγκτον: Πράσινο φως για συνταγματική αλλαγή στον Ζάεφ

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια, ώστε να προχωρήσει η αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η εξέλιξη ανακουφίζει για την ώρα Σκόπια, Αθήνα και Ουάσινγκτον.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια  εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Τι προηγήθηκε

Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους  οκτώ ψήφους που του έλειπαν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων αναβαλλόταν  συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρούσε  να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία. Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα. Τελικά η συνεδρίαση ξεκίνησε  στις 11.20 το βράδυ. Με την έναρξη της διαδικασίας ομάδα βουλευτών σηκώθηκαν από τα έδρανα και στάθηκαν όρθιοι.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές «σε συνθήκες ομαλότητας». Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο από τους βουλευτές που περιλαμβάνονταν σε εκείνους που είχαν πεισθεί προέβαλαν προσκόμματα και η ψήφος τους δεν θεωρείτο δεδομένη.
Ισχυρή παρέμβαση ΗΠΑ
Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής μετέβη σήμερα στα γραφεία του VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δεν θα υποστούν κυρώσεις και «αντίποινα».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τωνΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ που διεμήνυσε σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η τελευταία ευκαιρία για την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς σχηματισμούς, αναμένεται να είναι στα Σκόπια τη Δευτέρα. Πληροφορίες, λοιπόν, ήθελαν τον Ζάεφ -εφόσον δεν έχει τους 80 βουλευτές- να αναβάλει την ψηφοφορία για τη Δευτέρα προσδοκώντας ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις βουλευτών που είναι κοντά στη θετική ψήφο.
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή