«Αναλύοντας» τον Ερντογάν: Ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου και πώς προσπαθεί να τις επιτύχει

Μια μάλλον πιο «μικρή» και «στενή» εικόνα σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -σε σχέση με τις κατά καιρούς «κορώνες» του- περιγράφει αναλυτής στη γαλλική εφημέρίδα Le Monde.

Συγκεκριμένα, Γάλλος καθηγητής Ιστορίας Ολιβιέ Μπουκέ σε ανάλυσή του στην εφημερίδα εκτιμά ότι «ο Ερντογάν επιδιώκει πρωτίστως, όχι την ανασύσταση της αυτοκρατορίας. αλλά να κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία του 2023», «κονταίνοντας» πολύ την εικόνα που ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να προβάλλει για τον εαυτό του και τις φιλοδοξίες του.

Στόχος οι εκλογές

«Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν να ακολουθεί μια πολιτική αντιδυτικής νέο-οθωμανικής επέκτασης, αλλά ας μην υπερεκτιμούμε τη σημασία που δίνει στη διεθνή πολιτική, καθώς μεταξύ της εθνικής εορτής της 29ης Οκτωβρίου 2022 και του εορτασμού της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 2023, σκέφτεται και ενεργεί βάσει των προγραμματισμένων για την άνοιξη του 2023 προεδρικών εκλογών», υποστηρίζει ο καθηγητής Οθωμανικής ιστορίας, Ολιβιέ Μπουκέ.

Πολλά τα προβλήματα

Συγκρίνοντας την δράση του Ερντογάν με αυτή του Πούτιν, ο Ολιβιέ Μπουκέ τονίζει σε ανάλυση του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde ότι ο Τούρκος πρόεδρος περισσότερο από την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν πολλαπλασιαστεί, η ανάπτυξη είναι μόνο μια ανάμνηση και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Τουρκία μειώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια από 12.600 δολάρια σε 7.500 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η Τουρκία είναι άρρωστη με την ιστορία»

Ο Ολιβιέ Μπουκέ επισημαίνει επίσης ότι στις ομιλίες του Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους η διεθνής πολιτική έρχεται μετά «τη λιτανεία» των αριθμών των κοινωνικών κατοικιών, την κατασκευή υποδομών και το άνοιγμα νοσοκομειακών κλινών. «Προετοιμάζει το τουρκικό έθνος για πόλεμο, χωρίς απαραίτητα να διακινδυνεύει να γίνει. Πρόκειται για υποβολή της τουρκικής ιστορίας σε μια ανάμνηση αγανάκτησης», εκτιμά ο Γάλλος καθηγητής, υπενθυμίζοντας την επισήμανση ενός Τούρκου καθηγητή Ιστορίας, του Εντέμ Ελντέν, ότι «η Τουρκία είναι άρρωστη με την ιστορία, μέσω των μύθων και των επινοήσεών της, αλλά κυρίως λόγω των φόβων της, των συμπλεγμάτων της, των σιωπών της, των ταμπού της και των αρνήσεων της».

Πίεση από τις δημοσκοπήσεις

Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι μέχρι στιγμής, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ερντογάν να χάνει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός του από την αντιπολίτευση, με τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης κυριολεκτικά να τον «διαλύουν», ενώ ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαίκού Κόμματος απλώς τον κερδίζει χωρίς πολλά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έχει στραφεί το τελευταίο διάστημα στην «πολιτική του ψυγείου», δηλαδή, στην παρουσίαση πολιτικών «λαϊκής κατανάλωσης» (κατασκευές νέων κατοικιών, κλπ).

Καμία δημοσίευση για προβολή