Financial Times: Ιδού ποιοί κινούν τα νήματα της εξουσίας στο Ιράν και τι επιδιώκουν

Ανάλυση Financial Times: Ιδού ποιοί κινούν τα νήματα της εξουσίας στο Ιράν και τι επιδιώκουν

Περίπλοκη, πολυεπίπεδη και αδιαφανής, η δομή της εξουσίας του καθεστώτος του Ιράν μπορεί να είναι μια πρόκληση για να την κατανοήσουν οι ειδικοί, πόσο μάλλον ο κόσμος έξω. Ενώ η χώρα των σχεδόν 90 εκατ. κατοίκων φαίνεται να βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο ενός και μόνο κληρικού, η άρχουσα ελίτ της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει εισέλθει στην πραγματικότητα σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών.

Καθώς οι φατρίες προετοιμάζονται για τη μάχη για τη διαδοχή του γηράσκοντος ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, το μέλλον του καθεστώτος διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από τις ένοπλες δυνάμεις και τους σκληροπυρηνικά στελέχη του.

Η επί δεκαετίες εχθρότητα του Ιράν με το Ισραήλ έφτασε σε νέα επικίνδυνα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Καθώς η κρίση εξελίσσεται, ένα κρίσιμο ερώτημα για την περιοχή είναι:

  • Ποιος αποφασίζει για το Ιράν; Έχει ο Χαμενεΐ την τελική εξουσία λήψης αποφάσεων;

Ο ρόλος του Χαμενεΐ

Ο Χαμενεΐ είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος φορέας λήψης αποφάσεων για όλη τη μεγάλη εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Ο 85χρονος απορρίπτει με πολεμική διάθεση και ρητορική αυτό που θεωρεί τυραννική τη Δύση, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Λέει ότι ο ισλαμικός κόσμος θα πρέπει να είναι αυτόνομος στον αγώνα του για δικαιοσύνη και έχει υπερασπιστεί την εξωτερική και στρατιωτική πολιτική του Ιράν, καθώς και ένα αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα που λέει ότι είναι καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς, επικαλούμενος θρησκευτικά κείμενα.

Αλλά ο Χαμενεΐ είναι επίσης πραγματιστής και έχει λάβει υπόψη του την καθοδήγηση του προκατόχου και μέντορά του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ότι η επιβίωση του καθεστώτος υπερτερεί της σημασίας ακόμη και των βασικών ισλαμικών αρχών.

Ο Χαμενεΐ παίρνει υπολογισμένα ρίσκα όταν οι αντίπαλοί του ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές του. Αφού οι ΗΠΑ το 2020 σκότωσαν τον Qassem Soleimani, τον αγαπημένο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ενέκρινε μια πυραυλική επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε περισσότερους από 100 στρατιώτες, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.

Το τελευταίο του στοίχημα – μια απόκλιση από την καθιερωμένη προσέγγιση της “στρατηγικής υπομονής” – ακολούθησε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Θεωρώντας ότι επρόκειτο για επίθεση στο ιρανικό έδαφος, ο Χαμενεΐ ενέκρινε το πρώτο άμεσο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα, εξαπολύοντας ένα μπαράζ περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμα και αυτή η επίθεση, ωστόσο, θεωρήθηκε από την Τεχεράνη ως σχεδιασμένη να περιορίσει την κλιμάκωση αποφεύγοντας τις μεγάλες απώλειες. Ιρανοί διπλωμάτες έστειλαν μηνύματα που προειδοποιούσαν για τα αντίποινα, τονίζοντας παράλληλα τον στόχο της αποτροπής. Μετά τα αντίποινα του Ισραήλ την Παρασκευή, η δημόσια αντίδραση του Ιράν ήταν υποτονική, σηματοδοτώντας ότι το καθεστώς ήθελε να αποφύγει μια ολοκληρωμένη σύγκρουση.

Ο Χαμενεΐ παραμένει ενεργός

Παρά την ηλικία του, , εκφωνώντας μακροσκελείς ομιλίες και εμφανιζόμενος δημοσίως μερικές φορές χωρίς το συνηθισμένο του μπαστούνι για να επιδείξει τη σωματική του υγεία. Ενθουσιώδης αναγνώστης της παγκόσμιας ιστορίας, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, ο Χαμενεΐ επιδιώκει να καταστήσει το Ιράν, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1980, την κατεξοχήν περιφερειακή δύναμη. Διατηρεί τους σκληροπυρηνικούς σε σημαντικές θέσεις και έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος εξελέγη το 2021 με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ρεκόρ που θεωρήθηκε ως αντίδραση της δημόσιας δυσαρέσκειας.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους αρχηγούς κυβερνήσεων, ο Ραΐζι δεν έχει αμφισβητήσει τον ανώτατο ηγέτη και έχει ακολουθήσει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του, ίσως για να τοποθετηθεί καλύτερα ως διάδοχος.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης

Είναι ο Χαμενεΐ υπό την επιρροή των Φρουρών της Επανάστασης; Ο Χαμενεΐ ελέγχει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και έχει συμβάλει στη μετατροπή τους στον πιο σημαντικό θεσμό του Ιράν. Οι διοικητές των φρουρών είναι πιστοί σε αυτόν ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και στην ιδεολογία του. Αλλά ακούει τις συμβουλές τους, μεταξύ άλλων και για μη στρατιωτικές υποθέσεις. Οι Φρουροί χρησιμεύουν ως ο πρωταρχικός μηχανισμός του Χαμενεΐ για την άσκηση εξουσίας στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Η επιρροή τους διατρέχει την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τα πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα και την εσωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και της ανελέητης καταστολής των πολιτικών διαφωνιών. Στην ουσία αποτελούν μια ισχυρή σκιώδη κυβέρνηση.

Επηρεασμένος από τους αγώνες του Ιράν να εξασφαλίσει στρατιωτική τεχνολογία αιχμής κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου πολέμου του με το Ιράκ, ο Χαμενεΐ δέσμευσε τους Φρουρούς σε μια στρατηγική ασύμμετρου πολέμου, βρίσκοντας διαφορετικούς τρόπους για να πολεμήσουν πιο συμβατικά ισχυρούς εχθρούς.

Το Ιράν ενίσχυσε τις δυνάμεις πληρεξουσίων στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, υποστήριξε τους Παλαιστίνιους μαχητές (κυρίως τη Χαμάς) και ανέπτυξε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ταχύπλοα για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του.

Τι  επιδιώκουν ο Χαμενεΐ και οι Φρουροί 

Όμως το ερώτημα είναι: Χαμενεΐ και οι Φρουροί επιδιώκουν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ; Λαμβάνοντας μια συγκρουσιακή στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της σχεδόν 35ετούς θητείας του, ο Χαμενεΐ έχει επιδιώξει να πολεμήσει συστηματικά και να υπονομεύσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – χωρίς όμως να προκαλέσει ανοιχτό πόλεμο. Υποστηρίζοντας αντιπροσώπους όπως η Χαμάς και η Χιζμπολάχ σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχει ορκιστεί να εκδιώξει τις ΗΠΑ από την περιοχή.

Ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν βρει αποδείξεις ότι το Ιράν συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο αντιποίνων στη Γάζα.

Αλλά η Χιζμπολάχ του Λιβάνου, ο σημαντικότερος πληρεξούσιος του Ιράν, έχει επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στις αψιμαχίες της με το Ισραήλ, εκτοξεύοντας επανειλημμένα πυραύλους στα σύνορα, ενώ δείχνει να φλερτάρει με την ολοκληρωτική σύγκρουση.

Η επιφυλακτικότητα του Χαμενεΐ απέναντι σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας ισχύει και για ορισμένους κορυφαίους φρουρούς, οι οποίοι τυπικά υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ και υπέστησαν τραυματισμούς ή έχασαν συντρόφους.

Όταν το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου, ήταν οι Φρουροί και όχι το υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε τον Ελβετό πρέσβη για να μεταφέρει μήνυμα στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την απροθυμία του Ιράν να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Οι κληρικοί του Ιράν και η λήψη των αποφάσεων

Τι ρόλο παίζουν οι άλλοι κληρικοί του Ιράν στη λήψη αποφάσεων; Οι κληρικοί του Ιράν παρέχουν θρησκευτική νομιμοποίηση στους ηγέτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη, ο οποίος απαιτείται να είναι σιίτης μουσουλμάνος κληρικός.

Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μικρή επιρροή στις καθημερινές αποφάσεις. Η Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων, που αποτελείται από 88 κληρικούς, είναι υπεύθυνη για τον διορισμό του επόμενου ηγέτη μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ. Υποτίθεται επίσης ότι παρακολουθεί τις ενέργειές του, αν και δεν έχει ασκήσει ποτέ καμία εποπτεία. Συγκεντρωμένοι κυρίως στις ιερές πόλεις Qom και Mashhad, οι κληρικοί δίνουν προτεραιότητα στις θρησκευτικές σπουδές και εστιάζουν σε πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρόλος της γυναίκας, η επιβολή του χιτζάμπ, οι περιορισμοί στη μουσική και η απαγόρευση του αλκοόλ.

Η δημοτικότητα των κληρικών, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που σπουδάζουν και εργάζονται σε ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, έχει πρόσφατα μειωθεί.Ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς κληρικούς ελέγχουν επιχειρηματικά τραστ και το κοινό συχνά τους κατηγορεί για τις οικονομικές ατασθαλίες. Κληρικοί έχουν δεχτεί ακόμη και επιθέσεις στους δρόμους. Ιστορικά, οι κληρικοί διατηρούσαν την ανεξαρτησία τους από τα κυβερνητικά θεσμικά όργανα μέσω των ισχυρών δεσμών τους με πλούσιους εμπόρους του παζαριού.Και οι δύο ομάδες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τον Χομεϊνί να εξασφαλίσει την εξουσία στην επανάσταση του 1979.

Η επιρροή των επιχειρηματιών

Πόση επιρροή έχουν οι επιχειρήσεις;Η οικονομία του Ιράν είναι κατά κύριο λόγο κρατική και εξαρτάται από τα έσοδα από το αργό πετρέλαιο.Ο ιδιωτικός τομέας έχει σκόπιμα παραγκωνιστεί για να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να ασκήσουν μεγάλη επιρροή ή να υποστηρίξουν την πολιτική αλλαγή, λένε οι επιχειρηματίες.Το καθεστώς έχει δημιουργήσει τα δικά του δίκτυα πιστών ατόμων και οιονεί κρατικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση του εμπορίου και της βιομηχανίας, ιδίως σε σημαντικούς τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα πετροχημικά, ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που υπάρχουν σε τομείς όπως η παραγωγή τροφίμων τείνουν να είναι μικρές.Ενώ έχουν εμφανιστεί ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, οι Ιρανοί πιστεύουν ότι ελέγχονται αυστηρά για να μην γίνουν πολύ μεγάλες ή ισχυρές.

Η διαφθορά έχει διογκωθεί σε αυτή την αδιαφανή οικονομία.Παρόλο που οι Ιρανοί ηγέτες παραδέχονται ατομικά παραπτώματα και όχι συστημικές αδυναμίες – και κατά διαστήματα διώκουν εξέχουσες προσωπικότητες – πολλοί πολίτες δεν πείθονται.

Οι μεταρρυθμιστές και οι κεντρώοι

Πού στέκονται οι μεταρρυθμιστές και οι κεντρώοι στο πολιτικό τοπίο του Ιράν; Από το 1997, οι Ιρανοί φιλελεύθεροι και κεντρώοι έχουν προσπαθήσει να πείσουν τον Χαμενεΐ να επιτρέψει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Μοχάμαντ Χατάμι, του πρώην προέδρου, συνάντησαν την αντίσταση των σκληροπυρηνικών που τις χαρακτήρισαν ως σχέδια υπονόμευσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ευθυγράμμισής της με τη Δύση.

Οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι εμποδίστηκαν να συμμετάσχουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.Το καθεστώς παρέμεινε αμετακίνητο ακόμη και όταν οι μεταρρυθμιστές αναζήτησαν συμβιβασμό και υποστήριξαν τον κεντρώο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος κέρδισε δύο προεδρικές θητείες και συνέβαλε στην επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις που χαλάρωσε τις κυρώσεις με αντάλλαγμα τον έλεγχο των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράν.

Η αποτυχία αυτής της συμφωνίας, που τορπιλίστηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βοήθησε τους σκληροπυρηνικούς να εδραιώσουν τον έλεγχό τους σε όλους τους κλάδους του κράτους.Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι γύροι διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος σε ολόκληρη τη χώρα από το 2009 έχουν καταπνιγεί, με εκατοντάδες νεκρούς.

Οι μεταρρυθμιστές θέλουν να μειώσουν τις εντάσεις -με τις ΗΠΑ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή- για να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Αλλά οι σκληροπυρηνικοί βλέπουν αυτό ως δούρειο ίππο που θα επιτρέψει στην Αμερική να αλλάξει το καθεστώς στην Τεχεράνη.

Οι σκληροπυρηνικοί ευνοούν τις συνεργασίες με τη Ρωσία και την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν βοηθούν τη χώρα να ενισχύσει την αυτοδυναμία της. Ο Χαμενεΐ είχε σχέσεις με ορισμένες από τις μεταρρυθμιστικές προσωπικότητες του Ιράν τόσο πριν όσο και μετά την επανάσταση. Αλλά πρόσφατα δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν σε θέσεις επιρροής, ποντάροντας αντίθετα σε σκληροπυρηνικούς πιστούς για να προστατεύσουν το όραμά του για το Ιράν, τόσο πριν όσο και μετά τον θάνατό του.

ΠΗΓΗ: Financial Times (Aνάλυση: )

 

Καμία δημοσίευση για προβολή