Ανάλυση Politico: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί χωρίς την Τουρκία. «Δεμένοι σε έναν γάμο αμοιβαίου συμφέροντος»

Η Φινλανδία σήμερα γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ γιατί το επέτρεψε η Ρωσία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη Σουηδία. Το Politico αναλύει:

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, για πολλούς λόγους». Οι λόγοι στους οποίους αναφερόταν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εντοπίζονται στη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, τον πόλεμο που διεξάγει κατά του Ισλαμικού Κράτους και την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία, ειδικότερα εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών από τα υπό ρωσικό έλεγχο λιμάνια.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Στόλτενμπεργκ είχε υπογραμμίσει και κάτι ακόμα, που για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό: «Έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία και έτσι περιόρισαν τις δυνατότητες της Ρωσίας να μπορούν αν ενισχύσουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή κοντά στην Κριμαία».

Αν και στο θέμα της νατοϊκής διεύρυνσης, ο Ερντογάν εξακολουθεί να μπλοκάρει τη Σουηδία, έχει τουλάχιστον επιλυθεί η ένταξη της Φινλανδίας που από σήμερα θα είναι το 31ο μέλος της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ζήσει με αυτό», σχολιάζει το Politico κάνοντας με μια σύντομη αναδρομή σε όλες τις φορές που η Τουρκία άφησε τους εταίρους της με το στόμα ανοικτό.

Για παράδειγμα, η αγορά το 2017 του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ο πόλεμος στους Κούρδους των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία οι οποίοι είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και η στενή επικοινωνία με τον Πούτιν προκαλούν πολύ συχνά προβληματισμό, όπως σημειώνει το Politico. Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι που κάνουν πολλούς να απορούν πώς η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξακολουθεί να έχει θέση «στο δυτικό αμυντικό κλαμπ».

Η εξισορροπητική τακτική της Άγκυρας

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας την ξεχωρίζει από τους περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η χώρα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και έχει παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά αρνείται επίσης να επιβάλει κυρώσεις στις βιομηχανίες που πυροδοτούν τον πόλεμο της Μόσχας. Και από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ο Ερντογάν έχει συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν πολλές φορές – εκτός από τις τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Κατηγόρησε μάλιστα τη Δύση ότι προκαλεί τη Ρωσία.

Η χώρα «υιοθέτησε μια προσέγγιση εξισορρόπησης των πάντων τόσο ρεαλιστικά προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος, όπως και άλλοι διπλωμάτες, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τη δυναμική της εσωτερικής συμμαχίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι, ωστόσο, βλέπουν τη χώρα τους ως διευκολυντή. Κατά την άποψή τους, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ που μπορεί να αναλάβει ρόλους γεφυροποίησης που οι δυτικές πρωτεύουσες αγωνίζονται να καλύψουν.

«Παρά τις έντονες διαφωνίες μας σε ορισμένα ζητήματα, έχουμε ένα λειτουργικό κανάλι επικοινωνίας με τη Ρωσία», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Η Τουρκία, σημείωσε ο αξιωματούχος, βοήθησε στη διαμεσολάβηση της λεπτής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να βγουν στην ξηρά σωροί σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η συμφωνία «απέτρεψε μια νέα επισιτιστική κρίση», τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία διαδραματίζει επίσης ενεργό ρόλο στις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

ΝΑΤΟ και Τουρκία «δεμένοι σε έναν γάμο αμοιβαίου συμφέροντος»

Αλλά, το συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι “δεμένοι” σε έναν γάμο αμοιβαίου συμφέροντος, και ως σύμμαχοι, όπως το πράττουν εδώ και χρόνια, θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους να συνεχίσουν να κάνουν τη σχέση τους να λειτουργεί.

Δεδομένου ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, εύκολα γίνεται αντιληπτή η σημασία της εντός της Συμμαχίας, σημειώνει το Politico, καθώς συμμετέχει σε νατοϊκές αποστολές και επιχειρήσεις και συνεισφέρει με τρόπο που δεν είναι βέβαιο ότι το κάνουν άλλα μέλη.

Το πιο σημαντικό θεωρείται ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των περασμάτων μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου. Όσο δε για τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που έχει με τη Ρωσία, θεωρείται ότι “είναι χρήσιμος συνομιλητής στις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία”.

Με άλλα λόγια, «το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη την Τουρκία, με τους πονοκεφάλους που προκαλεί και με όλα τα υπόλοιπα», καταλήγει το Politico.

Καμία δημοσίευση για προβολή